Ke sini kau bah juga

Kau pernah pigi Kunak?

Orang Kunak

Jalan

Kau pernah pigi Kunak?

Mostyn Estate Kunak Home

Rumah Syarikat di Mostyn Estate

 

Bagi kamurang yang memang orang Sabah atau pernah pigi Sabah, saya rasa kamurang setuju juga kalau aku cakap Sabah ni rata-rata masih lagi buli nampak dia punya suasana Flora dan Fauna. Masih banyak lagi tempat yang buli kita pigi dan terokai sebagai pelancong atau pandai-pandai cari jalan baru dari Ranau tembus pigi Kudat. Dari gunung-ganang sampai lah ke lembah-lembah memang ndak habis lagi ni Sabah kita buli jalan dan try tempat-tempat baru di ‘Negeri Di Bawah Bayu ini’. Kalau saya sebut Kota Kinabalu, KK, Sandakan, Tawau malah Kudat pasti biasa dingar kan? Tapi pernah ah kau dingar nama Kunak? Kalau kau pernah dingar dan tau syabas! Kalau ndak, teruskan baca.

Blog ini merupakan ‘terjemahan’ daripada original nya di sini

view-from-my-house-in-kunak-sabah

Pandangan dari dalam rumah – klik lah

Peluru

No komen!

 

 

Ramai kawan saya terutama yang tinggal di Kuala Lumpur kompom dorang akan anggap saya maksudkan Kudat bila ku sebut Kunak. Itupun ada yang ndak tau langsung apa barang itu Kudat. Kalau tinguk tu peta sama tinguk kedudukan dia di Sabah, Kunak ni berada di kawasan pantai timur Sabah. Ya saya pernah tinggal di Kunak sebab bapaku dapat kerja di Brumas camp Tawau lepas selang beberapa tahun ke Kunak sudah kami semua. Last sekali di Kunak bapaku attached sama Mostyn Estate yang dulu under Commonwealth Development Corporation (CDC) lepas tu kena beli oleh Golden Hope Plantation dan betukar tangan last sekali sama Sime Darby Bhd.

Prubsn_takaful_quotation

Tu musim saya stay di Kunak masa cuti sekolah atau hujung minggu jak. Aku tinggal di Tawau sebab bersekolah di sana. Jarak antara Tawau sama Kunak lebih kurang 83 km. Jadi ada apalah kunun di Kunak ni?……. Ui, Best bah kehidupan di sini!

Si Jaipong

Si Jai kawan Bugis ku

Dari saya punya analisis secara kasar, aku rasa populasi Tawau ni paling ramai Bugis dan Bajau? Itu anggapan jak. Ndak tau lah kalau cek sama Jabatan Perangkaan Malaysia. (Nanti ku update kalau jumpa info nya. ) Orang KadzanDusun pun ramai juga sini. Yang saya pernah kena cerita, atas usaha Tun Fuad Stephens beberapa family dari sebelah Barat Laut? dibawa untuk program di mana dorang buka tanah dan kasi usaha tu tanah di sini. Ini pun saya tiada info yang kukuh. Yang kasi cerita saya tu pun ku sudah lupa namanya. Tapi memang ada kampung di sini nama dia ‘Kampung Kadazan’ di mana memang dorang ni pengusaha tanah sendiri melalui agrikultur. Tapi memang sawit jak lah kebanyakan. Tinggal pun dakat-daat jak semua. Bangsa lain ada Cina, ‘Orang Timur’ (asal Irian Jaya Indonesia), Suluk, Cocos sama urang Tidungs juga dan lain-lain lagi bangsa. Orang Cocos pun ada sejarah yang menarik. Dorang punya keturunan berasal dari kepulauan Cocos (Keeling) sekarang dibawah jagaan kerajaan Australia.

First Selfie 2008

Original Selfie 2008 – Ladang Mostyn

Agrikultur (ngam kah ni?) merupakan kegiatan bisnis utama di Kunak dan paling besar ialah industri Sawit. Ini crude palm oil (CPO) dia panggil kemudian kena ekspot sama negara macam Jipun dan juga sebahagian untuk market Malaysia. Itu musim koko juga industri kedua terbesar di Kunak. Ndak tau sekarang lah kalau dorang tiba-tiba mau kasi fokus berabis sawit dan putung semua koko. (saya paling suka koko minuman Tawau Hoko!) Ko pernah try makan koko? Alaa rugi kau!

Kunak ni letaknya di tepi lautan biru. Ya biru bah. Sektor perikanan pun salah satu industri dorang yang penting juga. Ikan segar bah kalau di sini! Paling siuk kalau pigi pasar ikan nya memang siring jetty jak. Harga pun paling berpatutan. Kalau kau sempat bila datang Kunak ko mesti pigi ni restoran! Fook Seng Restaurant atau Vui Kee. They are the best in town my friend! Satu lagi info,  kalau kamu memang tidak makan babi, Vui Kee ialah kedai ‘Pork Free’ maksud dia tidak masak babi (bukan babi free). Kunak pun ada gelaran Pekan Koboi mungkin sebab pekan dia kecil dan kedai rapat-rapat. Tapi sekarang Kunak sudah pesat membangun jadi mungkin ndak ngam sudah tu gelaran

Canopy Walk, Madai

Canopy Walk, Madai

Di Kunak ni ada lah satu atau dia hotel. Kadang ramai juga yang bekumpul time gajian beberapa tempat tu. Mungkin keluar dari ladang shopping lepas tu tidur hotel saja lah kali.. 😀 Ada juga rest house kerajaan yang saya rasa buli di sewa juga? Antah la itu mau di dobol cek.

Tempat yang best di Kunak kau mesti pigi ialah air terjun Madai! Kurang dari 1 KM jak dari pekan Kunak. Air terjun setinggi 40 meter ni memang hebat dan anggun dan memukau perasaan apa lagi kalau time bukan kemarau. Ini area ni di selenggara oleh Jabatan Perhutanan Sabah dan ko kena bayar lah untuk masuk.Harga? Lupa sudah. Kalau mau sampai area air terjun memang ada tangga juga turun. Ko buli berenang ka mandi ka juga kalau ko mau. Lepas tu ada lagi canopy walk dia. ui siuk! Buli juga nampak hidupan liar kadang-kadang masa kau jalan-jalan canopy walk nya.

Pokoknya Besar

Pokoknya Besar

Madai Falls

Air Terjun Madai

 

 

 

 

 

 

 

Satu lagi tempat kau mesti pigi ialah Gua Madai! Dia ni ndak jauh dari jalan besar saja dan kamu buli juga pigi selepas melawat air terjun tadi. Gua Madai juga meruapakan tempat kediaman tu burung Walit / Layang-Layang atau nama English nya ‘swiftlets’ debilang.

Kau tau bah macam mana burung layang-layang bikin sarang nya kan? Pakai air liur.. eww ha ha tapi ni air liur emas tau!. Produk asli ni memang mendapat pasaran tinggi di luar. Biasanya kena ekspot dan juga untuk jualan tempatan. Dia ada dua produk, yang bersih sama yang kutur. Kutur maksudnya yang belum kana bersih lah. Langsung di kutip punya, Apa di bikin? Besa kasi jadi sup la. Sup sarang burung (macam lucu kan) Imajin lah sup sarang semut. Harga di pasaran kalau yang kutur punya antara 1200-1500 satu kilo ni. Sarang nya di kutip 2 kali satu tahun. Kalau kau pikir kau pun mau join pigi pungut mau jual minta maap saja lah. Urang Idaan family saja yang di bagi kebenaran pungut hasil sini dan bergilir-gilir (yang saya kena bagi tau) dan dipaham kan macam beratus tahun sudah dorang buat.

madai-caves-background

Gua Madai sana belakang

Kalau kamu plan mau lawat tu Gua Madai, bagus try bawa guide / kawan yang memang biasa juga. Pernah juga dingar khabar angin cakap ada perempuan urang putih kena anu di dalam gua oleh orang masa di (dua urang dorang?) masuk. Tapi saya tidak dapat sah kan khabar angin ni. Nama pun sudah khabar angin tapi ‘better be safe then sorry’, ambil jak guide yang biasanya ada di sana.

Bila sampai sana jak, macam mau minta kebenaran urang tua di kampung sana. (Ndak tau la sekarang kalau ada counter khas beli tikit ka apa ka) Bila sampai sana banyak yang akan mengoffer service jadi guide tu. Dari kau saja lah.

Apa lagi yang menarik di Kunak?  Ada Hotspring juga di sini! Sana Sungang Estate. Lihing pun ada di Kunak bah. Kau cari saja Puan Catherine Makansang punya buatan bilang, saaana Kampung Kadazan. Montoku dia lagi hebat! (Montoku is a local alcohol brew made from fermented rice)

Tempat Masuk Gua Madai

Tempat Masuk Gua Madai

Ko tau kah Madai ni juga ada tapak arkeologikal yang mana dorang ada jumpa tamadun manusia awal? Seawal 15,000 tahun yang lepas oh! Cool kan?

Langsung baca habis
Advertisement
Baca ni juga..

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

49 yang mengomen

49 Comments

  1. PikaBoo

    13/12/2014 at 8:19 PM

    Saya sayang Kunak!! Di sana lah tempat paling best untuk makan Payau Kicap!!!

    *trus berbunyi perut*

    • Naga Yang Lapar

      13/12/2014 at 8:32 PM

      Sabar ko buss

    • Katie

      15/12/2014 at 12:48 PM

      Kunak yg menarik bg aq adalah pasar minggu..plbagai ragam,bangsa,benda ada dcni.

  2. mimie

    13/12/2014 at 8:59 PM

    Ramai yang tidak tau mana tu Kunak klu d tanya..mmg bagus la ada jugak yg sudi masukkan info ttg Kunak dlm blog.tp kan rasanya air terjun madai tu jauh ba dri pekan Kunak.klu 1 km tu macam dekat betul pulak…

    • Naga Yang Lapar

      13/12/2014 at 9:00 PM

      Nanti ku tanya drebar di sana untuk kepastian! Thank you!

    • izzah

      14/12/2014 at 11:43 AM

      Mcm mau2 13km jgk dr pekan….bah itu air terjun madai…

  3. Amoy

    14/12/2014 at 3:14 AM

    yup!!!!kunak my hometown…msh ku igt time picnic di JT dlu…msa tu ada lg jmbtn jeti..skrg klu aku blk tggl kilang myk sawit jak…rindu sma org kg ku…& my family..SMK kunak ttp dlm igt..i

  4. syam tohai

    14/12/2014 at 7:35 AM

    Hebak… Hebak… Hebak… Hebak memang…

  5. Alonghennyerlina

    14/12/2014 at 9:48 AM

    Dulu mmg sy x tau apa tu Kunak. Biasa sy dgr ms srg guru berasal dr Kunak sj sebut2 d maktab. Tau2 sy posting d Kunak. 1st time [email protected] pyh jugak d kunak ni sbb pekan kecil.Taula sy org Twu smua ada lengkap. Tp stlh setahun dua thun sy suda mulai menyukai kunak. Pekan yg x sibuk.. Budget bole tampung cni sbb hrg ikan, sayur & makanan lain msh murah berbanding [email protected] negeri lain.. Daerah ni msh aman kurang kes2 yg tidak diigini, byk tempat boleh d lawati sprt yg saudara katakan. Masyarakat majmuk berbilang bangsa tiada mslh perkauman d sini.. Mcm sama jak tu smua bangsa.. Alhamdulillah.. Kini hampir 15 tahun suda sy tinggal d Kunak mcm jd hometown sy suda skrg ni.. Itulah kehebatan Daerah Kunak..

  6. izzah

    14/12/2014 at 11:41 AM

    Sayang kunak…tempat lahir,,,tempat membesar…tempat cari makan jgk sini…..klu bulih mati pun sini jgk…hehehe

  7. siti salmah

    14/12/2014 at 1:56 PM

    kunak tempat ku membesar..kg pangkalan,skrg separuh kg sudah habis terbakar tp suasana ttp sma mcm dulu jugak dak da yg berubah pun.ikan murah,sayur murah mmg boleh hidup lg lu rate gaji dlm 500 sebulan tu ba.mn kau dpt d tmpt lain begini.vui kee tu mmg byk sudah ku dgr tp smpi skrg ku dak masuk mkn lg sana sbb nm restorannya nm cina..takut ku.cuba ubah tu nm restoran bunyi cam meayu2 sikit,mgkin lg ramai la org islam masuk sbb suamiku org semenanjung bila bw dia blik kunak n ajak dia cuba restoran vui kee terus dak mo.dia kt sejauh mn betul halalnya tu..adoiii..madai mmg best tp air terjun jgn cuba2 mndi time br lps hujan mang bahaya..gua madai pun best cuma tu mmg betul kn bw guide la org sana.mostyn,giram,tun fuad,sri kunak sungang mmg kem mcm felda tu.mandi air sejuk hari2..cucuk smpi tulang owh..my hometown mmg best..syg kunak.

  8. efrin noor

    14/12/2014 at 2:49 PM

    rindunya dgn kunak.. bnyk kenangan yg sukar tuk d lupakan.

    • PikaBoo

      14/12/2014 at 10:58 PM

      sama lah kita. aku pun banyak kenangan di Kunak ni. kenangan paling best: makan nasi payau kicap! aduiiii…

  9. Syamsuddin P'Ngemma

    14/12/2014 at 9:09 PM

    Kawanku tu juga sijai tu.. nama masa keccinya.. SISUAK.. tabik laa broo.. hidup dan matiku hanya di kunak.

    • PikaBoo

      14/12/2014 at 10:54 PM

      Ya, si Suak la tu namanya di Mostyn dulu. Tapi nama glamournya si Jaipongan. Ha ha ha

    • toko online tas rajut yogyakarta

      01/02/2015 at 11:37 PM

      Saya telah bertahun-tahun surfing, tetapi baru saat ini saya membaca coretan sebaik
      ini. tulisan ini amat bermanfaat bagi saya. Menurut saya, seandainya para pemilik web membuat tulisan-tulisan sesempurna ini, maka
      internet akan lebih bermanfaat dibanding sebelumnya.

  10. nurhuda binti musa

    14/12/2014 at 11:31 PM

    sayang KUNAK ketat-ketat . . walaupun pekan kecil tapi penuh dgn kenangan dan kesederhanaan hidup . .

  11. ema

    15/12/2014 at 1:33 PM

    rindu nya dgn kunak….xsabar mw blik sna…..mrantau d tmpat org bgtu lma….kunak lh pling bez……tmpat yg tenang bgi ku…

  12. Pirmang

    15/12/2014 at 10:57 PM

    Salam.. ada lg tmpat yg sgt2 menarik d daerah kunnak ni yg penulis x mention. Iaitu kolam Lumpur Mendidih yg terletak d Binuang Estate. Byk pelancong dtg tmpat ni. Foreigner pnah dtg..

  13. [email protected] Kharey Nh Arwen

    15/12/2014 at 11:53 PM

    Pangkalan live forever

  14. Rosita Sabran

    16/12/2014 at 12:06 AM

    Sy asal 88 kg pangkalan kunak tp rumah ku suda tebakar baru2 ni jd maknanya aku da takde rumah d kunak tp kenangan ku, arwah adik ku, arwah nenek dan datuk ku masih d kunak. Aku rindu cari ketam dan mainan d bwh kolong. Hehehehe…. rindu sayap ayam dan mee si uban. I love u kunak

  15. Rosita Sabran

    16/12/2014 at 12:15 AM

    Kini sy da kawen dgn org selangor dan menetap kat selangor tp aku tak penah lupa akan kunak. Aku tetap masi kata kampung ku ialah kunak.

    • Naga Yang Lapar

      16/12/2014 at 2:50 AM

      Bagus tu! Jangan lah kita lupa daratan walau pun daratan nya seberang laut nun jauh di saaaana Sabah

  16. sophiani abdul hasa

    02/01/2015 at 9:46 PM

    I am kunakayan…and i love it..muuuaahh kunak..rindu mau makan bakso ..sayap ayam la juga plg menang

  17. ishakmalla

    28/02/2015 at 10:12 PM

    Kunak tempat lahirku. Kat binuang estate ada lg kolam lumpur mendidih. Baik juga untuk pelancongan.

    • Naga Yang Lapar

      28/02/2015 at 10:14 PM

      Kunak walaupun kicil tapi tempat nya banyak kenangan bagi ramai orang

  18. MfikrikayAbdullah

    11/06/2015 at 1:19 AM

    Kunak dalam ingatan….My first posting as a teacher was at SK LADANG GIRAM…cos I love Kunak I married to a Kunak lady from Kampung Getah …memang bergetah beb…best wishes to all …one thing should be look into is Kunak selalu blackout…peace

  19. madawie

    19/08/2015 at 8:44 AM

    banyak lg tmpt best d kunak yg blh d lawati..cthnya gua peninggalan jepun d mostyn, lumpur mendidih d binuang,hot spring d sungang…yg bestnya time kecik2 slalu p memancing d tasek mostyn….

  20. Syamsuddin P'Ngemma

    19/08/2015 at 9:33 PM

    Sekarang paling hot di fisbuk kan, harta urang jipun baa.. didalam ladang mostyn tu.. di mostyn ada gua, kamik panggil terowong jipun baa.. tapi baru baru ni, ada post, dia terjumpa jongkong ammash (emas) didalam gua tu.. naa sikarang pulis baa tanggah siasat itu parkara.. klu butul butul ada jongkong ammash tu.. uiinaaa.. aku mau balik juga laa..

  21. Sofyamyra

    12/10/2015 at 8:03 AM

    Ada ka org kunak sni yg kanal ama sunni boy?dia bawa pirate d sana..kancil kreta nya.. ?

  22. Lyas Labettak

    15/12/2015 at 9:46 AM

    sy warga kunak tggl di kg pangkalan..
    sumber perikanan kunak mmg baik dan menyeronokkan….
    Anda tahu apa itu “Bagang” ????
    Bagang ada la salah satu cara/kaedah org kunak menagkap ikan …
    yang kaki2x pancing mmg sesuai la pigi bagang sbb di bagang bole memancing dan sumber umpan pun senang trutma umpan hidup …. utk merasa sndri suasana tau cara bagang beroperasi lawat2x la daerah kunak ….

    anak jati pangkalan
    made in KUNAK

    • KK

      15/12/2015 at 9:54 AM

      Sememangnya Kunak unik dan istimewa bila dapat ambil masa mengenali pekan ini dan juga orang-orang sekitarnya! Thanks for dropping your comments!

  23. haris

    15/12/2015 at 3:00 PM

    paling menang kedai papan yg tbakar tu…restoran fatimah ka tu tmpat tengok gusti masa balik dr sekolah …skrg hnya tingal kngan….

    • KK

      15/12/2015 at 3:07 PM

      Vui Kee kegemaran ku ha ha. Rindunya Kunak!

  24. eyma

    17/12/2015 at 8:37 PM

    I love kunak!!!

  25. eyma

    17/12/2015 at 8:52 PM

    Klu ragu2 dgn vui kee.. cba rasa d restorn nasi payau bersbelah vui kee smpg 4… org mostyn msti knl siapa tokehnya d ctu…haha.. wlupun orgnya cina tpi masakan dia halal 100%.. sbb sy prnh krj d cna dan jabatan islam dari k.k dtg meninjau restoran masa tuh sbb bos saya memohon logo halal.. bos sya mhormati agama islam sbb tuh mereka nk org tahu yg restorn mereka tiada yg x halal… dahulunya wang cafe skrg nasi payau… mcm2 ada d ctu… signboardnya pun ada logo halal…

  26. malik

    20/12/2015 at 1:24 AM

    Yang paling best di kunak bagi saya adalah mandi sungai di kg.sungai atas sebab di situlah tempat lepak kami kalu bosan pada tengahari . Walaupun sikit sahaja orang yang tahu tempat sungai tapi hari2 ada orang yang mandi.ohh ia lupa pulak nma yang tu ialah sungai botak
    #made in kunak
    #kg.bagiang

  27. zulfikri

    08/01/2016 at 3:34 AM

    lw mw tempat yg best.hot spring,,tmpt ladang sunggang,lumpur mendidi,,ladang binuang,,tu tmpat best

  28. zulfikri

    08/01/2016 at 3:38 AM

    mata air..ladang mostyn,,lw aku yg paling cantik air panas,,cpa mw pigi tp x tw jaln,coll me duu,0145633522,,bb mw masuk bikin surat lagi,,tp puas hati lh,,gatal kt badan hilang

  29. Miza

    11/04/2017 at 10:56 AM

    Boleh tahu rumah boleh disewa area kunak & brapa rate?

  30. Son

    22/06/2017 at 11:04 AM

    Aii baa..sy bru2 ni dpat posting di kunak.. Risau suda sy.. Tp nasib baik jumpa ni blog..bagus jg kunak ni sy rsa.. Tapi skrg sy risau perjalanan sy pgi sana..haha. Kalau naik kapal kn.. Airport mana paling dekat sama kunak ?

    • KK

      26/06/2017 at 10:05 AM

      Ko kena landing Tawau airport. Pas tu kena naik bas. Perancangan awal itu penting

  31. ana

    27/08/2018 at 10:02 AM

    Page ni masih aktif ke? saya nak tanya tentang Kunak.

    • KK

      27/08/2018 at 10:09 PM

      Apa yang kami boleh bantu ya?

  32. Brody Hahn

    02/11/2019 at 5:08 PM

    Pernah tinggal di kunak ikut nenek jaga kebun koko pada tahun 2001
    Nenek sangat kuat..tahun 2001 nenek sdah berumur 75 tahun tp masih kuat kerjakan ladang koko seorang diri.
    Saya tercungap2 nak kejar nenek petik buah koko tp x dpt kejar.
    Sejak tahun 2010 nenek dah pencen dari jaga kebun koko dan tinggal bersama kami.
    Ogos 2019 rumah kami terbakar.
    Sepupu nenek yg muda dtg jemput nenek utk tinggal dgn mereka kerana lebih selesa kata mereka.
    Kami merelakan nenek pergi dgn sepupunya.
    Tp tidak sampai 2 bulan tinggal dgn sepupunya nenek meninggal dunia kerana terkena gastrik dan makan hati tinggal dgn mereka.. selain itu nenek jatuh dari katil dan menyebabkan nenek lumpuh separuh badan.
    Padahal nenek sempat”melarikan diri” ke rumah keluarga yg lain dan di jemput semula oleh sepupunya..nenek sempat berkeras hati dan mengatakan tidak ingin ikut balik ke rumah sepupunya lagi.
    Tp kerana di paksa nenek terpaksa akur dan ikut juga dan akhirnya menemui ajal.
    Nenek seorang Yang mempunyai daya hidup yg tinggi dan pekerja keras.
    Tetapi malangnya jatuh ke tangan sepupunya yg sudah nyanyuk lagi ingin menjaga org lain..dlm erti kata lain org sakit ingin menjaga org sakit.
    Oktober 2019 nenek meninggal pada umur 93 tahun.
    Semua kenangan sewaktu tinggal dgn nenek di ladang koko di kunak masih segar dlm ingatan.

    • Kay Kastum

      02/11/2019 at 5:54 PM

      Wow. Ladang mana time tu? Ingat lagi?

      • Brody Hahn

        02/11/2019 at 10:31 PM

        X ingat nama ladang tu sebab ladang persendirian milik tauke cina dari tawau.. saya dan nenek org tawau.Dlm kebun tu bukan hanya ada pokok koko ja tp ada durian,langsat,limau manis,nangka,tetap,kelapa.Semua nenek yg tanam.Ketika tauke nenek meninggal dan kebun itu diambil alih oleh adiknya.Semua pokok koko di tebang dan digantikan dgn kelapa sawit.Sebab itu nenek “direhatkan” oleh majikan barunya.
        Ingin jejakkan kaki ke sana lagi utk mengingat nostalgia lama dgn nenek.
        Lorong masuk ke kebun itu adalah sebelah kanan jika kita dari bandar tawau ke kunak dan sebelum sampai ke giram klo saya x salah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Lagi ada Jalan


Advertisement

FEMES SINI


Balik