Ke sini kau bah juga

Kenapa Saya Ndak Jadi Sedih Bayar JMC dekat 5 Ribu

JMC_Metro_town_KK2

Apa Pendapat Kau

Kenapa Saya Ndak Jadi Sedih Bayar JMC dekat 5 Ribu

Ini pendapat peribadi penulis seja. Kalau kau ndak ada perasaan yang sama, uhmm pigi lah buat kupi ka apa.

Jesselton Medical Center – JMC

PRU_Ad__Medical_Card_320X100Wife saya start melawat JMC (Jesselton Medical Center) untuk pre-natal check up dia sejak siurang tau dia confirm hamil. Ini bakal anak kami yang kedua. Siurang pilih JMC sebab ini tampat dekat sama opis wife saya bah. Doktor yang siurang kena assign ialah Dr. Sutha Chelliah [Consultant Obstetrician & Gynaecologist]. Kalau kamurang ada chance experience Dr. Sutha, saya rasa kamurang pun setuju yang dia punya approach adalah open, mesra, positif dan aura konfiden. Time saya ada atau time wife saya saturang jak visit dia, kami sentiasa kena bagi explanation yang jelas, terang dan tanpa was-was. Keluar bilik tiada persoalan dan fikiran runsing kecuali harga bayaran bil ha!ha!

JMC_Kota_Kinabalu

Checked in

Saya standby balik Sabah sejak 22 December 2015. Baby lelaki siurang lahir sihat 2.9 kg onΒ 15 January 2016, normal delivery. Wife saya admitted same day juga selepas siurang mengharungi jam after office hours. Dari first masuk kasi admit wife saya, tu staff-staff maternity ward sangat alert dan kasi jadi proses transition wife saya masuk ward sangat smooth. Tiada banyak soalan yang remeh-temeh. Dorang semua sangat professional dan tau exactly apa yang perlu di buat dan pada masa yang sama guna approach yang tolong kasi tenang wife saya. Semuanya terus kena setup termasuk alat CTG untuk monitor baby punya heart rate sama contractions si ibu.

JMC Ialah Panel kepada PruBSN Takaful. More info sini

JMC_Kota_Kinabalu3

You can do it!

How much

JMC_Kota_Kinabalu_Doctor_Sutha

Dr. Sutha doing her thang

Next day bill nya hampir 5 ribu ringgit. Tapi dengan service yang kau dapat, macm mana dorang treat si bakal ibu, staff yang professional dan doktor yang mesra serta prihatin tambah lagi staff-staff yang berdedikasi dan sentiasa ready untuk menolong, walau pun bill nya tinggi saya tidak jadi sedih. Sebab nya, saya sayang wife saya! Melahirkan anak bukan perkara mudah dan ada risiko kepada dua-dua anak dan ibu. Pakai khidmat hospital swasta bukan lah gerenti yang keadaan akan terjamin 100%. Tapi keselesaan si ibu dan anak itu penting.

JMC_Kota_Kinabalu4

Ada internet!

Thank you Dr. Sutha sebab tolong lahirkan our baby boy. Dr. Ang for your advise and pro-active actions. Nurse Cynthia dan nurse-nurse lain yang bantu kasi lahir baby dan juga sentiasa ambil perhatian sama wife saya. Good job people! Syabas JMC.

JMC_Kota_Kinabalu5

View dari bilik

JMC_Kota_Kinabalu6

Rombongan hantar balik

Antara lain benda yang menarik pasal JMC Maternity Ward:

  • Single Room untuk semua bakal ibu
  • Baby lahir di bilik yang sama (ibu ndak stress pindah-pindah katil)
  • Attached bathroom
  • Entertainment system
  • Breakfast, lunch, tea & dinner (macam ambil dari Avangio Hotel di sebelah)
  • Husband sama-sama masa delivery
  • Amenities kit
  • Free WiFi access

Also jangan ko lupa bawa siap-siap baju-baju baby kau. Itu tidak kena kasi sedia tau. Sama baby punya diapers pun kena bawa sendiri (disposable punya saja). Dorang provide juga kalau kau teda baby diapers tapi kena cas Rm1.50 kali tu satu biji lol! Kalau baju baby-baby yang kiut dan puting botol segala yang kualiti ka apa ka.., siurang rekomen kau Peeka Boo Childrens Boutique. Semua barangan baby kami mostly ambil dari sana. Senang bah online purchase jak.

For more info pigi jak onlineΒ http://jmc.my/

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 1,000,000? Klik untuk πŸ‘‰Free QuotationπŸ‘ˆ ni hari.

69 yang mengomen

69 Comments

  1. Marie

    25/01/2016 at 8:47 AM

    Wa.. siuk oo Dr Sutha kan.. klu sy mau branak lagi, kjar dri RMC pigi sana JMC juga ni.. rmai juga kwn lain yg bgtu.. adibradi n kazen2 pun jumpa dia juga..

    • KK

      25/01/2016 at 9:48 AM

      Kan! Tenang jak hati kalo sama dia. Kalau saya ialah seorang budak 5 tahun, minta adopt suda kali sama dia.

  2. TataJane

    25/01/2016 at 10:26 AM

    Great services! Some people might say “beranak saja mau juga mahal-mahal”, but yeah, lain urang lain moto idup gia hehee.. Kerja kuat2, stress2, so bila sakit2 , tu badan mau rasa yg tida bikin stress juga ba kn :D.. Apapun JMC mimang best.. kalau kamurang ada chance ambik tu insurans yg pregnent punya tu ambillah..Abis palis2, klu ada apa2 komplikasi kan , kana cover ba.. Bagus ba tu.. πŸ˜€

    • KK

      25/01/2016 at 10:30 AM

      Betul itu apa kau cakap!

  3. Wyne

    25/01/2016 at 10:46 AM

    Nasib sa nda mau bunting lagi, klu tidak, mau juga tarai. Haha…

    • KK

      25/01/2016 at 10:50 AM

      In case terbunting, maybe buli try la sini. Sedap kui dia

  4. chegucarol

    25/01/2016 at 2:08 PM

    Ok noted…saya suka tu extra benda2 menarik yang last tu…. Jadi kalo sy pregnant, sy gumpyl sedia duit utk pigi sana ?

    • KK

      25/01/2016 at 2:26 PM

      I believe you will!

  5. eldayu yunus

    25/01/2016 at 3:51 PM

    sy pn bru deliver dsna lastt dec..both previous babies wit sutha oso,actually bestnya jmc psl dsna ada dr sutha hahahah..sy pya laki mimang suru kjar dia p mana sja dia..hahha sbb dia female dctr,kmi well familiar sdaah dgn dia,n dia oso then n when its come for check up n delievering process dia pya hospitality mmg umpphhh…lastt but not least mmg jmc pya kmudahan tip top la,drpd mknan 5time serving 1ari n mknan dr hotel aviango,room n view mmg tip to the top la..price oso ngam jga..xmahal xjga la murah for the service yg durg provide..mine is rm3300..

  6. Sua

    25/01/2016 at 5:32 PM

    ???

  7. assfik

    25/01/2016 at 6:21 PM

    Innsyallah…13minggu lg doctor sutha yg sambut kelahiran baby sya..semoga dipermudahkn aamin

    • KK

      25/01/2016 at 6:24 PM

      Siok tu. Time kena suruh push ko push sebaik mungkin. Sokongan nurse bpun kuat. Apa lagi kalau husband pun di dalam bagi semangat! Good luck!

  8. Lorraine

    25/01/2016 at 8:43 PM

    Klu JMC pny normal delivery bukan RM3 ribu lebih ja kah? Klu RM5 ribu tu caesar sdh tu kan? Ada extra charge kah lagi? Coz next month sa pny due. Jadi mau standby tu ongkos ?

    • KK

      25/01/2016 at 9:16 PM

      Ya. Normal is 3k +. Kalau ada komplikasi sikit, kena pakai vacuum kasi keluar anak ka, kena cek darah ka, cesarean ka.. pasti 5k atau lebih

  9. atgava

    25/01/2016 at 8:50 PM

    ya siuk tu jmc..sa pun deliver sana gak taun lalu..puas hati biarpun service charge dia mahal hihi…

    • KK

      25/01/2016 at 9:14 PM

      Kalau ada sedikit wang yang buli dipakai apa salah nya

  10. Anter

    26/01/2016 at 5:28 AM

    Sa pun perna masuk di JMC sbb sakit.. But then I don’t feel lonely nor boring.. Sbb knapa? Sbb itu nurse semua friendly.. Drg bkan jenis yang mau kasar2.. Itu nurse bagi lg tu nasihat klu dokter ada telupa ckap.. Ubat pun drg kasi remind.. Doctors pun friendly.. Ada Personal tv lg stiap katil.. Siap ada internet lg.. *sorry komen bkan psal beranak…tp psal service drg bagi*

  11. Nurmah Sentlin

    26/01/2016 at 5:48 PM

    Saya pun bersalin dgn dr sutha.sgt puas hati.hari pertama admit smpailah discaj kena jaga abis2.smpai kan mau flush tndas nurse yg buat sbb masa tu darah tgh mleleh2 suda hahaha siap2 dr sutha tnya lg kalau smpat p tamu sblm admit sbb ngam2 hari ahad masa tu.sgt mngesyorkan jmc !!!

  12. marsiah arby

    26/01/2016 at 9:27 PM

    Yes…setuju sgt doktor Sutha terbaik..sept 2014 sya bersalin di rafflesia, dialah yg byk membantu proses melahirkan bb girl sya…penyabar, tenang dan peramah…terbaik la semuanya…harga bkn ukuran yg ptng keselamatan dan keselesaan smua

  13. Dayve R

    01/02/2016 at 5:52 PM

    Thanks for the ‘review’. Inda sia risau sudah because dekat sama rumah.

    • KK

      02/02/2016 at 2:27 PM

      No worries. Hope it helps la sikit-sebanyak gitew.

  14. Audrey

    10/02/2016 at 4:55 PM

    That is so sweet ada balloon lagi time pulang. Memang teda garenti la but knowing you have a good team to assist you in case ada complications is always priceless. Kasi tenang hati mama juga. Congratulations on your second child too.

    • KK

      10/02/2016 at 5:46 PM

      Balloon was from the family member actually πŸ™‚ But yeah. Nothing is guaranteed tapi most important is that both mom and baby are OK no matter where dorang kena lahir. Thanks for dropping by Audrey. Jangan lupa subscribe newsletter siurang

  15. Jois

    12/02/2016 at 6:45 PM

    Sia pun mau tarai2 la.. Abis kau bilang mknn dia dr sabla hotel ?

    • KK

      12/02/2016 at 7:12 PM

      Bah.. Jan kasi lama! Ha ha

  16. Erica

    30/03/2016 at 11:08 AM

    Sia pun jmc with dr ramesh. Very good service. Dari check in – czer – check out memang 5 stars..???

  17. mellymelly

    10/05/2016 at 10:47 AM

    normal delivery ka tu?..

    • KK

      10/05/2016 at 10:58 AM

      Normal tapi ada sedikit komplikasi. Pakai vacuum tarik sebab anak degil ndak mau keluar sama blood test. Itu yang kasi naik kos sikit juga. LOL

    • KK

      27/04/2017 at 9:37 PM

      Ya normal

  18. Ernie

    09/07/2016 at 11:53 PM

    Hello…5k tu delivery normal atau operate?thnk u

    • KK

      10/07/2016 at 10:36 AM

      Normal delivery tapi ada extra charges masa tu sebab ada sedikit komplikasi tapi semuanya OK

  19. ruhi

    06/01/2017 at 2:04 PM

    salam sejahtera..mau bertanya. isteri encik delivered di JMC Normal mencecah kos rm5k?

    • KK

      09/01/2017 at 11:57 AM

      Hi. Ya itu pun sebab ada test dan procedure extra masa tu sebab ada complications sikit. Tapi kalau normal punya less than that lah tu

    • KK

      27/04/2017 at 9:36 PM

      Ya.

  20. Lisa

    27/04/2017 at 7:45 PM

    Sy pn bru saja jumpa dr.sutha td…sy pilih dia kasi beranak sy nti bln 7 sebab banyak review yg bagus pasal dia…mmg betul la..sgt frenly..kata2 dia pn bikin tenang tu hati..

    • KK

      27/04/2017 at 9:36 PM

      Waaa. First child ka?

  21. Vee

    05/05/2017 at 12:07 PM

    Hi..

    Mau tanya dia punya consultation fee yang bulanan tu berapa?

    • KK

      05/05/2017 at 3:34 PM

      Ndak pasti pula. Mau kena tanya wife dulu ha ha husband bayar seja

  22. Norlela Binti Yusop

    16/05/2017 at 9:48 AM

    Famous juga nie blog..sampai sekarang ada yg komen..sy pun sedang berklinik di sana..consultation fee first time hr tu scan sj mcm less RM50..then second time ada ubat sikit + scan dalam RM90..sy pun mengejar dr sutha nie tuk second baby..harap2 besalin kali nie normal..jimat sikit…aminnn…

    • KK

      16/05/2017 at 10:27 AM

      Thank you! Saya doakan semuanya berjalan lancar untuk kamu dan anak kamu. Nanti mau perlindungan insurans cari saya ya!

  23. Allysha

    30/05/2017 at 2:44 PM

    Hello. Mau tnya bah, berapa deposit masuk wad untuk bersalin di JMC ya? Must pay by cash?

  24. Allyscha

    31/05/2017 at 10:22 AM

    Hi mi tnya bah, brapa deposit utk bersalin di jmc? Must pay by cash?

    • KK

      26/06/2017 at 10:06 AM

      Kalau ndak lupa Rm1000 deposit. Buli pakai Kad (Debit or credit), cash pasti dialu-alukan

  25. Diana

    10/11/2017 at 3:34 PM

    Hi..kalau scan ultrasound how much ya?sory klau soalan sy lari topik..

  26. Biya

    18/12/2017 at 10:31 PM

    Kelu mau beranak sda trus pg emergency ka register dluan ka atau trus naik 7th floor? Lupa tnya aritu pg sna cek tempat πŸ˜‚

    • KK

      19/12/2017 at 12:40 AM

      Antah la tapi kalo mo beranak mo kaluar suda tu baby, ngam lah tu emergency. Sengsara kalo mo register 1 jam lagi.. ha ha

    • Lela

      19/12/2017 at 11:14 PM

      klu mau cadang beranak sn..lebih bagus jumpa dulu ngan doktor yg kamu mau..buat monthly checkup d sn.nanti semua dia bg tau prosedurnya…

  27. Biya

    18/12/2017 at 10:32 PM

    Kelu mau beranak sda trus pg emergency ka register dluan ka atau trus naik 7th floor? Lupa tnya aritu pg sna cek tempat πŸ˜‚

    • KK

      15/03/2018 at 2:23 PM

      Pigi seja teriak sana counter. Pandailah dorang atur tu!

  28. cyrill

    03/06/2018 at 11:37 AM

    sa baru comfirm preggy ni.. mo cari2 tampat menetas… hahaha first baby bah… macam siuk jak jmc lepas baca blog..

    • KK

      03/06/2018 at 11:47 AM

      Naa. Ngam lah. Highly recommended. Also, for your future Insurance Policy, contact saya kalau mau consultation ya. Hope all goes well for you and baby!

  29. Norlela Binti Yusop

    04/06/2018 at 8:03 AM

    my opinion lepas bersalin di sana kan..
    yg bestnya staff and Dr sutha..ada juga nurse yg marung2 muka..tp kau tegur jak klu kau x suka cara dorg…tpkan klu pasal biliknya..rasanya…sanaa gleaeagle lagi mantap..hihi…

  30. Shasha

    04/01/2019 at 6:52 PM

    Terabaik..! Byk jga sya dgr Dr sutha mmg da Best.! In shaa allah 2nd baby mau d JMC nti.. ☺️

  31. ZIZI

    30/11/2019 at 10:59 AM

    Ging! berapa orang boleh masuk d labour room waktu mau teberanak suda? husband blh overnight ka d maternity suites tu or drg akan pindahkan ke normal ward after delivery?

    • Kay Kastum

      30/11/2019 at 11:15 AM

      Saya masuk tu musim. Meaning Hubby buli masuk sturang. Kami dapat bilik single. Semua proses beranak, rehat di bilik sama sebab equipment lengkap. Siuuuuk!

  32. Wiwi

    15/12/2019 at 9:58 AM

    Sy pun inshaAllah bsalin d jmc 28hb ni Dr.Sutha yg akan sambut πŸ‘Ά..moga2 normal n selamat semuanya. Aamiin..

    • Kay Kastum

      15/12/2019 at 1:19 PM

      Kami juga doakan baby dan ibu selamat dan sihat nanti. You can do it!

      • Wiwi

        20/12/2019 at 9:32 AM

        Terima kasih..mandian utk ibu bsalin kena standby lar tu kn mana tw bermalam d sana atau ada kena kasi sedia?πŸ˜†

        • Kay Kastum

          20/12/2019 at 11:59 AM

          I think lepas beranak nda buli mandi kan? Anyways bawa toiletries sendiri la berus gigi, etc.

          • Wiwi

            20/12/2019 at 11:28 PM

            0www ba tq ging..

  33. Wiwi

    05/01/2020 at 6:22 AM

    Selamat bersalin czer (emegncy) d jmc πŸ˜„..mmg tip t0p lar jmc wlup0n bayar 6k puas aty.

  34. Siti

    08/03/2021 at 9:35 PM

    Emergency czer 6k kah? Bukan elective ka tu?

  35. Mommy to be

    08/04/2021 at 7:45 AM

    Hi ging.femes o ni blog baa.siokkk ni bca smp 2020 masi ada.jd sy tmbh la soalan tuk 2021πŸ˜‚πŸ€­.mo tnya ba,insurans tu buli tuk medical ka pnya.tuk bakal ank.kmu jual insurans ba.kn jg?πŸ˜….sy pn b’klinik dgn dr sutha tp sy blm bgtau package apa sy mo.kt sndri ka pilih tu ya atau dorg?

    • Kay Kastum

      09/04/2021 at 10:41 AM

      Helo! Tahniah dapat baby! Syabas juga kerana ada awareness pasal insurans. Sa emel kamu nanti ya.

    • Kay Kastum

      13/04/2021 at 8:49 AM

      Ala sa email macam tendang balik dia. Text lah saya di 016.396.7373 ya. Then saya guide kamu. Makaseh!

  36. Mommy to be

    15/04/2021 at 2:35 PM

    Sorry tertekan baa.jammed sda fon.lain d tekan lain yg kluar.pnd kol sndri lg ni fon.canggih2 sma jg.πŸ˜‚πŸ˜‚

  37. Thasya

    27/09/2021 at 8:32 PM

    Hi… masi ada ka lgi ni.. hehehe sa tinggal tnggu hari lagi ni.. beklinik slalu sama dr ramesh… husband buli msuk ba kan time2 covid ni? Ooo yaaa mcm mna tu kalau sakit tiba2 dtg sna perlu swab test apakah rtk? Pcr? Berapa lama kena tu tunggu tu ya?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Lagi ada Apa Pendapat Kau


Advertisement

FEMES SINI


Balik