Ke sini kau bah juga

10 Website untuk cari kerja kosong di Sabah

Ko Tau Kah?

10 Website untuk cari kerja kosong di Sabah

Bah. Mau cari kerja kosong di Sabah?

Inilah masanya untuk sia berkongsi sedikit pangalaman sia mencari karaja di Sabah. Sia sangat faham perasaan seorang penanam anggur di Sabah. Terus terang sia katakan, mancari karaja di KK ni bukanlah sesenang yang sia harapkan. Sia pok mau jadi Social Media Executive tapi berapa banyak bah kampeni basar di KK yang mau peduli juga dengan jawatan sedemikian.

Walaubagaimanapun, berikut adalah website-website yang berguna untuk generasi social media yang macam siurang ni, untuk cari kerja kosong di Sabah. Kalau kompeni kamu perlu orang di bahagian-bahagian admin atau mimang mancari orang untuk mengurus sosial media mimang buli terus email saya ah *kenyit-kenyit mata*.

 

01. jobstreet.com.my

Dari dulu lagi sabalum sia masuk kolej (agak-agak sapuluh tahun yang lalu), inilah website yang paling femes sekali untuk dilawati penanam-penanam anggur sekalian. Sampai ko buli lagi nampak nama dia kana lakat di buntut-buntut teksi semua. Mimang bapa segala tampat mencari karaja online. Banyak betul sa apply-apply di sini, tapi inda da yang sangkut T_T

jobstreet

Jobstreet Malaysia

 

02. sabahjobcenter.com 

Syukur lah nak! Ada juga wesite yang khas untuk negara Sabah ja. Walaupun ada sedikit dia punya sistem yang sia nda brapa berkenan tapi apa yang penting ialah isi-isi di dalam bah kan… yang panting buli nampak di mana yang ada karaja kusung. Kanapa la bah kalau sa takan enter selepas kasi masuk password sia dia nda mau load… mau juga konon sa gerak mouse pi takan tu “Sign In” baru dia mo load.

 

03. maukerja.my 

Siapa yang mencari karaja nda mau kerja kan? Ini pun buli tahan juga senarai karaja di Sabah dia. Ada juga sa tertipu dengan satu iklan dia (sa rasalah). Bilang mancari pekerja, tapi sakali sia cuba pi opis dia, nda wujud pula tu kampeni. Trus sia cuba mencari butang komplen tapi inda ada pula…

 

04. jobcity.my

Ada juga orang yang suka post di sini dan nda mau post di tampat-tampat femes yang lain. Percuma kali untuk post iklan di sini. Tapi walau apa pun, kita sebagai penanam anggur mimang nda kisah lah post percuma kah atau tidak… yang penting siurang buli dapat cari karaja then puas hati sudah kio!

 

05. kerjakosong.my

Inilah website yang paling bijak sakali sia rasa. Dia main ambil-ambil ja iklan-iklan dari website lain. Kalau ko mo tingu butiran tu karaja, jangan ko klik nama tu karaja, ko klik tu “Klik untuk Apply Kerja!”. Macam rojak jugalah sia nampak sikit tapi kalau mau kecepatan dan kesanangan yang segera, mimang ngam lah ko malawat ini tampat.

 

06. Sabah.gov.my

Ekceli kalau ko masuk sini bagus lagi ko terus pi sabahjobcenter.com. Tapi sia mau kamurang tingu tu hasil tinjauan bah.

Sabah Dot Gov

Sabah Dot Gov

 

07. jenjobs.com 

Bukan tiada, tapi sikit bah.

08. mudah.my

Mula-mula ja cari karaja. Lapas tu mulai lah tu tinjau-tinjau harga barang second hand yang angan-angan mo beli lapas dapat karaja nanti.

09. careerjet.com.my

Lebih kurang ja macam jobcity. Kompilasi-kompilasi karaja dari segenap website yang ada. Cuma interface dia lagi kamas lah.

10. indeed.com.my

Ini sia saja sebut untuk bikin kasi lebih-lebih sanarai sia. Tapi mimang buli cari karaja juga di ini tampat.

Bonus: parttimepost.com

Walaupun dis cakap part time tapi ekteli ada juga full time post di sini. Both emplyer sama employee pun buli join ini. Website dia pun kiut. Sa suka!

parttime_post_malaysia

Kiut seja websitenya

Ada lagi yang kami termiss kah? Komen jak di bawah

Langsung baca habis
Advertisement

Blogger, photographer dan pencinta keamanan. Anak jati Keningau yang mempunyai cita-cita untuk mengembalikan keagungan cinta antara sesama manusia. Kuat makan. Buli juga lawat Blog Saya

16 yang mengomen

16 Comments

  1. Pingback: 5 Tampat di Facebook untuk Mancari Kerja di Sabah » OrangSabah

  2. Pingback: Press Conference Sabah Tattoo Convention 2015

  3. sigaman

    20/04/2016 at 5:28 PM

    uii,,paling manang la,ni kali la baru sia jumpa web paling siok. baik dari perkongsian mahu pun lawak. bah. macam sia mau baca balik lagi 1 kali.

    • KK

      21/04/2016 at 7:02 PM

      Tengkiu! Semuga kau sentiasa gembira dan dapat untung di sini!

  4. De Kai Koong

    26/05/2016 at 12:45 PM

    Dear Admin,
    FYI, Neuvoo – Job Search Engines from Canada is available in Malaysia now. The list of jobs in Malaysia is always being updated. We can also search using another region, city, state, industry, etc., and find all relevant jobs.
    Thank you.

    • KK

      12/06/2016 at 12:18 AM

      Thanks for dropping by!

  5. MUSTARI BIN DUALIS

    27/07/2016 at 1:32 AM

    yang penting halal punya kerja

    • KK

      27/07/2016 at 11:12 PM

      Butul tu apa ko cakap

  6. glem

    28/03/2017 at 5:14 AM

    haloo… Bule try juga ni. sabah jobhunt mana la tau ada sangkut. http://www.sabahjobhunt.com

  7. frank

    02/04/2017 at 12:55 PM

    saya mau tambah buli ka ?

    • KK

      07/04/2017 at 8:14 AM

      Komen seja, bagi siurang tinguk. Thank you!

  8. frank

    02/04/2017 at 12:57 PM

    neuvoo pun buli cari kerja

  9. R.D

    02/03/2018 at 12:50 PM

    yang numbur 8 butul2 lucu..terasa jugalah saya time msih g jd petani kebun anggur…haha

  10. Alven

    23/06/2018 at 2:29 PM

    Bah ngamlh nie.. Ada laman tmpt cari krja.. X tahan sudah nie, tanam anggur sja hri2..
    X apa klau ada hasil.. Hehe..

  11. Alvie Welfred

    17/08/2018 at 12:08 PM

    Hahaha.. lucu2 jg ni ayat kau 😂 terhibur membaca .. terus habis baca oh 😆 .. 2 in 1 ,dpt info + hiburan jg ni .. Keep it up! Thanks👍

  12. Frank

    18/03/2019 at 5:36 PM

    Jobsmalaysia lagi terbaru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Lagi ada Ko Tau Kah?


Advertisement

FEMES SINI


Balik