Ke sini kau bah juga

10 Alasan kenapa Kau Belum Naik Kinabalu

Mount Kinabalu

Ntah

10 Alasan kenapa Kau Belum Naik Kinabalu

Biasanya kalau ada urang dari negeri lain atau pun kawan kawan dari oversea tanya.. “kau sudah sampai puncak Kinabalu?” Kalau 2 tahun lepas saya akan cakap “belum lagi tapi..” lepas tu saya berabis harap yang perbualan kami tu betukar topik. Saya benci betul bah kalau kena situasi macam tu masa dulu. Tapi Sekarang sudah naik sampai puncak buli la sudah tambirang sikit.

Tapi bagi kamurang yang masih lagi dalam situasi macam saya sebelum naik Kinabalu tu sini saya kasi ajar kamu sikit alasan supaya senang sikit hidup kamu bila kamurang kena tanya balik-balik.

 

1. Belum Ada Masa

Buli juga pakai ni. Cakap saja kau sekarang sudah naik pangkat jadi tanggungjawap pun makin besar dan banyak lagi yang mau diurus sebab sudah ada jawatan baru.

2. Mau Bertunang

Siapa la bah mau halang kalau memang mau tunang kan? Tapi ni alasan kalau kena ajak naik Kinabalu kena hati-hati. Kalau urang yang sama kamu kasi tau dua kali macam ketara tombirang sudah.

3. Tua Sudah bah

Ini alasan biasa juga urang pakai supaya dapat mengelak daripada terpaksa kasi terus tu perbualan pasal mau naik Kinabalu. Tapi mau jaga-jaga sikit sebab ada juga urang yang umur 80 tahun sudah sampai puncak Kinabalu.

4. Mau Kahwin

Ini macam ada kaitan juga sama yang alasan #2. Buli juga pakai sebagai alasan lanjutan kalau kau pernah kena tanya dan alasan yang dibagi ialah sebab bertunang. Nah mau kahwin kan takkan sibuk mau naik Kinabalu lagi. Banyak bah persediaan tu.

5. Jaga Budak

Kalau betul-betul kau ada anak ngam juga ni alasan lah sebab sangat kukuh. Tambah lagi kalau anak masih baby trus ndak sudah kawan kau paksa-paksa kau mau naik Kinabalu tu. Tapi tu masa saya naik Kinabalu salah satu team kami ibu yang ada anak baru berapa bulan jak. Tabah dia.

6. Belum Fit

Anduu bah kasian. Ya lah. Kalau baru naik 2 step tangga sudah kena rehat dan minum milo ping 2 gelas mana la bulih sampai puncak nih. Lagipun alasan awal-awal pun memang ‘tiada masa’ bah apa lagi teda masa mau buat sedikit training ka apa ka lah.. kenen

7. Tiada Kawan

Sebenarnya sejak sekolah lagi kena bawa kawan tapi time tu sibuk mau mengurat study. Bila sudah start kerja kawan-kawan lain ada yang sudah tiga kali naik tapi kau masih lagi tidak naik-naik Kinabalu. Yang sebetulnya bukan pasal teda kawan tapi sebab semua kawan yang ko kenal semua sudah naik. Ha ha..

8. Takut Pacat

Memang ada juga dingar cerita pasal ada pacat masa on the way naik tu. Tapi dari pengalaman kawan-kawan dan juga sendiri, belum lagi ada kes pacat sampai beratus malakat di pantat. Tapi kemungkinan nya tetap ada. Bah hutan bah tu. Tapi jarang pula dingar urang mati pasal kena gigit pacat.

9. Takut Tinggi

Naik Kinabalu ni bukan macam naik tangga mau kasi pasang lampu ‘bob’. Bukan juga bejalan di lereng gunung yang buli nampak gaung dalam. Di puncak saja tu ada gaung itupun ada safety zone dia. Tapi apa buli buat la kan, kalau takut tinggi asal tau tempat tu tinggi tetap tidak dapat pigi juga kali.

10. Mamaku Marah

Ini memang tidak buli main-main. Kalau Mama sudah cakap jangan, biasanya dia betul la tu. Mungkin memang dia tau kalau kau naik gunung ada kemungkinan kau jatuh mati tehantuk kepala di batu telanggar kaki sendiri walau pun time tu jalan memang rata sebab mama kau mimang tau perangai kau macam mana.

 

Kesimpulan nya, alasan memang banyak. Tapi kalau hati memang betul-betul mau pigi, walau apa pun ada halangan saya rasa kita akan cari juga cara supaya tercapai. Dari kita saja bah tu.

Langsung baca habis
Advertisement
Baca ni juga..

Sumandak Dusun yang suka makan tarap sama bambangan :) Tapi kalau durian sia lari jauh-jauh. Selain menulis di sini, saya buat bisnis Items Untuk Baby

25 yang mengomen

25 Comments

  1. kolos

    25/11/2014 at 1:55 AM

    Semua saya pakai la tu alasan.hahaha

    • Naga Yang Lapar

      25/11/2014 at 2:41 AM

      Selagi bulih pakai.. pakai saja!

    • PikaBoo

      04/12/2014 at 1:37 PM

      ala kolos, kau bulum sampai Kinabalu lagi ka? bikin malu oh! 😛

    • Si Max

      05/01/2015 at 2:27 AM

      Saya tunggu siap dulu tu escalator baru saya naik

  2. Mahazir

    26/11/2014 at 3:39 PM

    “Tapi Sekarang sudah naik sampai puncak buli la sudah tambirang sikit.”

    Saya sedang mengalaminya…hahaha..
    Tapi tambirang dari sudut positif… atau istilah lainnya “proud” 😀 … kekekeke

    • Naga Yang Lapar

      26/11/2014 at 4:44 PM

      Giteww!! Ha ha tahniah. Ya bah tambirang sikit ndak salah bah!

  3. Ann

    27/11/2014 at 6:45 AM

    Dulu Dulu kalau kwn2 tny..have you already conquered the Kinabalu? Sy bilang 2 kali, betul la juga ini…
    🙂

    • Surindi

      27/11/2014 at 11:05 AM

      LOL! Sama lah. Kalau sia, tukar topik kepada gossip supaya dorang lupa mau teruskan tu subjek gunung

  4. PikaBoo

    27/11/2014 at 1:47 PM

    Nasib baik sia suda naik gunung Kinabalu. Kalau ndak, eeeeeeeeee kin malu oh. Hebat kan saya?

  5. beben chiu

    28/11/2014 at 9:12 AM

    hahaha sy bilang sy tia buli p tmpt yg talampau sajuk..penyakit..

  6. [email protected]

    29/11/2014 at 5:43 PM

    Raan oku odi pakkeh toru oran bijuruot, Ninga so juo tong sukup geh otin nye..Nabalu de otinku.

  7. Dewi Mamacherrie

    04/12/2014 at 3:10 PM

    Hahaha..paling manang alasan tu tau..

  8. Angkol

    05/12/2014 at 1:00 PM

    Tompinai,
    Kasi tulis lagi entry “alasan kenapa naik Gunung Kinabalu 10 kali” 😀

  9. Randall

    09/12/2014 at 2:43 AM

    Sya pernah tulung uncle sya jd porter sana angkat beg guest. Bangga ni sya kc cerita kwn2, sekali durang tanya “berapa kali la sudah kau naik gunung”? Satu kali ja pun. Trus rasa malu. Haha

    • kakgojes

      09/12/2014 at 10:44 AM

      bah..ngam la tu alasan…tp nasib lg sy suda naik kinabalu 6 kali..nah kotoh..siapa mo bawa naik lg..hihi

  10. Pingback: Apa mau bikin kalau kau ndak balik Krismas di KL

  11. Yang Orie baini

    23/12/2014 at 2:38 PM

    abis sia tiap hari nampak tu gunung bah..tiapaya la naik hehehe

  12. Soneddy

    22/01/2015 at 1:45 AM

    org pena tnya sy..sy ckp,balik2 suda sy naik tu gunung.
    dorng tnya sampai minta briefing lg. sy briefing la dorang cikit2,hihii. nasip la sy ada tinguk d GOOGLE,tau jg la cikit2. minta puji kan sy…tombirang butul ^ ^

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Lagi ada Ntah


Advertisement

FEMES SINI


Balik