Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Pantai Kulambu Kudat: 5 perkara yang best sama ndak best

Kamurang pernah dingar pantai Kulambu Kudat kah? Ada juga yang pakai ejaan ‘Kelambu’. Ini pantai terletak di Kudat. Pantai Kulambu ialah salah satu pantai-pantai yang siuk untuk dilawat di Kudat. Kalau Sampang Mangazou atau ‘Simpang Mengayau’ tu mimang selalu kana sebut-sebut dan kena lawat lah. Actually mau pigi Pantai Kulambu lebih kurang sama seja jalan dia masa mau pigi Simpang Mengayau. Ko kena ambil satu simpang lain seja. Jangan risau sebab ada sign board juga.

Ini google map dia untuk ko pakai navigation kalau starting point dari Pekan Sikuati, Kudat. Lebih kurang 30 minit perjalanan.

So lepas tinguk itu tempat, macam ada juga lah kesimpulan dia. Ini pendapat saya seja. Kamurang bulih la komen kalau ada yang kurang atau telebih. Jadi, saya mau kestau saya punya pendapat

Pantai Kulambu Kudat : 5 perkara yang best sama ndak best

Yang best nya

1) Buli pakai kereta kancil masuk. Jalan dia tidak juga teruk sampai mau korban kasut cantik keluar tulak kereta. Ada la sikit-sikit yang ‘grabel’. Itu kalau tidak ujan lah. Kalau ujan bulih tahan juga mangkali kalau part-part naik bukit sama yang teda jalan tar tu

kelambu_beach_kudat_road
Jalan masuk siuk pemandangan

2) Pantai dia unik dan ombak tidak ganas. Ndak tau lah juga kalau time tu surut so tidak nampak actual keadaan ombak dia. Tapi sa suka bentuk pantai dia sebab masa surut ada dua area pantai ko bulih main air. Pasir dia pun cantik dan lembut macam rasa mau guling jak kasi benam muka.

kelambu_beach_kudat_calm_waters
Air tenang tiada buaya juga di sini

3) Ko bulih jalan kaki pigi pulau sebelah. Time surut ko buli jalan kaki pigi tu pulau yang dekat tu. Hebat status FB kau bila kau letak “Ini hari saya jalan kaki pigi pulau sebelah”

kelambu_beach_kudat_connecting_island
Panggilan Pulau sebelah saja

4) Ngam kalau kau mau photoshoot gambar-gambar bikin kenangan. Sayang ndak sempat tinguk sunset dia macam mana di sini. Tapi video si Nelson Michael Jr sana Youtube channel dia buli kasi kau idea sedikit macam mana rupa ini tempat dengan lebih dekat lah.

kelambu_beach_kudat_beautiful_scenery
Bapaaaak. Tinguk saya buli jalan sendiri sudah

5) Cantik tu cahaya matahari masa ko drive pulang. Bila ko tinguk tu warna cahaya matahari dia, macam mau nangis gembira tapi ada campur sedih juga. Kecantikan dia bikin ko pikir macam-macam. Ko buli pikir pasal cewek mu dan pada masa yang sama pikir duit balance dalam bank.

kelambu_beach_kudat_sunset
Bah mari pulang

Yang ndak best nya

1) Banyak sampah sarap. Ini mimang tidak dapat kau elak. Ko parking kereta seja bila ko sampai siring-siring ujung banyak seja sampah kana buang. Sedih oh. Ini kena pakai pikiran lojik masing-masing lah.

kelambu_beach_kudat_garbage
Bikin sakit hati tinguk

2) Tiada tempat birak atau kencing yang proper. Mungkin saya termiss pandang tapi macam teda toilet oh ku nampak masa siurang di sana. Kalau mau birak mungkin semua pigi masuk laut seja kali?

kelambu_beach_kudat_dirty
Macam ada tai seja

3) Banyak batu karang kalau ko mau masuk air mandi-mandi. Tidak juga yang tajam-tajam semua tapi kena sentiasa waspada juga. Mungkin sebab area sekitar dia yang banyak batu karang kali so bila setelah lama masa berlalu banyak serpihan nya end up di persisiran pantai. (Teori suka hati ku)

kelambu_beach_kudat_coral_beach
Hati-hati masuk air ya

4) Tiada tempat mau tukar baju. Ini macam ada kaitan juga lah sama yang #2 tadi (Tiada Tempat Birak) Mimang semua nya yang datang sini bawa kereta dan itu kerita buli la pakai untuk cover-cover kalau tukar baju. Tapi tidak selesa bah tu. Tanah di malakat-lakat di kaki masa pijak sebab kaki basah. Temasuk semua tu ranting sama pasir kutur di kau punya santut.

kelambu_beach_kudat_no_santut_changing
Kicil seja kalau jauh

5) Tiada kemudahan sukan air.  Dia punya laut yang tenang sama ada pulau yang buli  teroka bikin ini tempat ngam kalau ada macam kayak ka, paddle board ka atau snorkelling. Kebanyakan sia tinguk datang sini makan dan rendam kaki, gambar-gambar, makan lagi dan ada yang buang sampah kasi tinggal di sisip pokok sama batu karang. Mungkin kalau ada aktiviti air, kurang kali semua pengunjung maaakan seja.

kelambu_beach_kudat_moing_and_cucu
Moing..bilang mau main jet ski..teda pun..?

BONUS! Satu lagi yang best sini.. ko buli memancing atau tangkap sotong ka apa ka. Ramai siurang nampak buat gitu di sini. Ngam bakar-bakar ni di sini!

kelambu_beach_kudat_fishing
Ikan cuti lah ini hari!

Sebutan Kulambu ialah dari bahasa Rungus. Kalau ko sebut stail Rungus dia punya ejaan macam ‘Kudhambu” Kiut kan?

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

5 Comments
    • KK
    • KK

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *