Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Tips bayar balik PTPTN tida payah keluar duit sendiri

Ok actually ini bukan entirely tida keluar duit kita la ..tapi yang penting tida la terasa bebanan setiap bulan.

Tips ini cuma berkesan untuk yang sudah bekerja lebih 5 tahun dan dalam KWSP ada sudah la tu duit sikit-sikit kan hehe. Ok paling sinang siurang bagi situasi la.

PTPTN SABAH
Jangan begitu. Masih ada harapan mu

Situasi:

Jumlah hutang PTPTN : RM30K
Bayaran sebulan : RM180
Tempoh bayaran : 180 bulan ( Tukoi 15 tahun la ba ni )
Kelayakan pengeluaran pendidikan KWSP: 28K

Apa langkah pertama kamu perlu buat? Nah pigi cek kamu punya KWSP dulu tingu berapa kamu punya kelayakan pengeluaran. Sinang cek di website durg ba, tida payah stress-stress cari parking. Sudahla tu jalan balik-balik jem. : http://www.kwsp.gov.my/

Bah , nah siurang kestau langkah-langkah nya.

1. Login di http://www.kwsp.gov.my/ (Ni siurang assume kamurang ada sudah account ni ah) Kalau teda online access, kena pigi kaunter untuk kali pertama sebab dia mau kasi kau tu numbur PIN

2. Pastu klik yang ‘Pengeluaran’

orangsabah.com
orangsabah.com

3. Pastu klik ‘Permohonan Baru’ dan kamurang isi la tu yang apa dia suru isi tu disana.

4. Dalam ‘Drop Down list’ tu pilih jenis pengeluaran ‘Pendidikan’

kwsp

 

5. Ko ikut jak langkah setersunya (kalau ini pun mau ajar ko teruskan jak la bayar hutang cara biasa)

6. Sudah siap, durang kestau juga tu berjaya sdh, ko tunggu la tu nanti kana call debilang.

 

kwsp

Nah sinang kan. Lepas durang terima ni, durng pikir-pikir dulu la tu.. Lepas tu dapat tu kamu email atau SMS suru pigi KWSP untuk pigi kasi scan cap jari. Nah sini, kamurang bawa kama Transkrip result  kamu sama tu sijil ( Diploma/Degree). Kalau kamu tida bawa, tida tu kana kasi benar pengeluaran.

Begini, kalu sekiranya kamu bole kasi keluar RM20K cmtu kan, buli tu kamu setiap tahun kasi kasi keluar RM6K setaun. Maksud dia, kamu akan habis bayar PTPTN kamu dalam masa 5 tahun la kn. Yalah banding mau bayar tiap-tiap bulan, 15 taun lagi tu, bagus kamu pakai KWSP bayar.

Kenapa siurang cakap tida kacau duit kamu, ialah kerana…. 6K itu cuma dividen EPF kamu tiap-tiap tahun. Kadang-kadang tida la ba sampai juga RM6K tu bunga kan, tapi adaaaa daaa pohhh deblang urang kadus.

Kamu buat ni setiap tahun selama 5 tahun ( atau  ikut kamu la ), lepas KWSP kasi istihar tu pendapatan. Adaaa juga bikin tambah-tambah tu baki dalam bank sampai dapat dividen kan.

Tapi kalau bole kamu buat target la, at least kasi bayar cepat. Lega baitu kalau tiada sudah tu PTPTN punya utang. Kalau kamu malas mo pikir banyak, buat 2 tahun pun buli ba… Setiap tahun RM15k kasi keluar. Siurang ni pok silap dividen tahunan, itu la pasal mau lambat-lambat :D..

Ini cuma suggestion semata-mata, dari perspektif urang yang inda beduit macam siurang. Kalau yang beduit lebih dari siurang tu, nah buli la pigi kasi langsai terus. Tapi ingat, PTPTN cuma 1% ( UJRAH), jangan kamu pigi ambik pesonel loan yang lebih dari 1% untuk kasi langsai itu PTPTN kamu. Rugi tu geng.  Kalau kamurang kana gertak pun suru bayar PTPTN, semua buli bawa berbincang baitu. Duduk kamurang sana minum kupi, sambil buat kira-kira.

Yang penting, bayar la ba tu PTPTN kamurang tu.. sedih ba juga beutang sampai tu anak basar kan 😀

Kamurang ada cara lain bayar hutang PTPTN mu? Komen jak

 

 

 

Surindi

Sumandak Dusun yang suka makan tarap sama bambangan :) Tapi kalau durian sia lari jauh-jauh. Selain menulis di sini, saya buat bisnis Items Untuk Baby

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *