Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Tempat Makanan Sabah sama Sarawak di KL sama PJ yang kau buli try

Orang-orang Sabah yang stay di Semenanjung Malaysia ni selalu ada satu seja dalam utak dorang yang selalu bikin keluar bihis sama lemah urat, makanan Sabah. Tidak kira lah kau dari Russia ka atau dari Kampuchea, makanan negara asal kau juga bah yang paling best di dunia kalau kau merantau kan? Sini siurang tulung kamurang yang stay di Semenanjung (KL sama PJ) atau yang akan melawat supaya tau di mana tempat kau buli cari makanan Sabah sama Sarawak di KL sama PJ yang kau buli try.

Kah Hiong Ngiu Chap

Kah Hiong Ngiu Chap
Kah Hiong Ngiu Chap

Beef noodle Sabah yang mimang sudah femes akhirnya buka cawangan di Semenanjung. Walaupun harga lebih mahal dari yang ada di Sabah, seurang-kurang nya kalau time kau kepingin betul mau rasa Ngiu Chap, ada lah juga tempat mau pigi. Rasa tetap sama. Lada dia pun sama juga kepedasan dia. Dingar-dingar chef dia semua dari Sabah punya. Ada dua cawangan sekarang, Puchong sama Kota Damansara. More info

Map Kah Hiong Puchong Map Kah Hiong Kota Damansara

SRK Noodle House

SRK Noodle House
SRK Noodle House | Mee Kolok and more

Kepinging makan mee Kolok Sarawak? Ini tampat ngam untuk kau. Owner dia ialah orang Sarawak juga. Selain Kolok mee, dorang pun ada bikin Laksa Sarawak, Wan tan mee Sarawak stail dan macam-macam lagi! Siurang sudah try ini tempat dan mimang siuk! Setau siurang SS15 Subang ada, sana Puchong Bandar Puteri pun ada. Harga pun berpatutan. Ngam ni kau try ujung minggu ni. Cepat kasi tau ipar mu kau belanja ni minggu di sini kalau mau dapat point. More info

Map SRK Noodle House SS15 Subang Map SRK Noodle House Puchong

Restoran Ah Soon Kor Tuaran Mee

ah_soon_kor_Tuaran_Mee
Restoran Ah Soon Kor Tuaran Mee

Mee Tuaran. Satu lagi mee yang sangat kena rindu oleh Orang Sabah di Semenanjung. Rasa mee dia yang kenyal dan perfect sama tu sasau yang kena campur dan juga minyak-minyak dia, sayur sayur dia… aroma dia.. adui. Pingsan lah pikir seja pasal ini barang. Tapi jan kau risau! Sebab di KL ni pun banyak sudah Mee Tuaran. Salah satu dia ini Ah Soon Kor. Ini ialah sebuah restoran lah. Dia bukan jual Mee Tuaran jak. Macam-macam jenis lauk dia buli masak juga. Lokasi dia ni saanaPetaling Jaya SS 3/31. Mixed review juga lah tapi mostly bilang one of the best. Maklum lah susah juga mau rasa yang sama especially kalau aura dan suasana makan dia lain dari Sabah. More info



Map Makan Tuaran Mee

Sang Nyuk Noodle

Sang Nyuk Noodle SS15
Sang Nyuk Noodle …siuk

Dicipta (di ilhamkan?) di Tawau masa tahun 1979, ini resepi kena bawa pigi KK dan jadi femes start tahun 1988 debilang. Ini kadai buka cawangan di SS15 Subang dan dia claim dia punya bahan-bahan utama kena terbang all the way dari KK untuk kasi maintain dia punya rasa dan keaslian dia. Huiyoh! Tapi mimang sedap ini barang. Siurang pernah cuba juga. Dia punya mee ni stail macam kicap-kicap minyak-minyak punya. Dia punya sup pun hebat. Penuh rasa. Ngam lepas kogutan 😀 Harga pun sangat berpatutan. Ada WiFi lagi ni tempat buli la kau tunjuk mama kau apa kau makan ni ari. More info

Map Cari Sang Nyuk Noodle

King Chicken Wings

Chicken Wing Sabah
King Chicken Wing |Chicken Wing Sabah

Sayap ayam Sabah mimang best. Yang ini asal dari Tawau tapi bisnis dorang berkembang di KL. Sayap ayam panggang madu dia punya specialty. Sekali rasa mau lagi dua tiga kali. Hebat bah resipi Bugis. Dia punya sos pun debilang pakai sos dari Sabah punya. Ndak tau lah sos apa brand ka apa. Resipi rahsia mangkali..ka kami yang ndak tau seja. Perniagaan dia ni macam jadi franchise suda gitu. So dia kasi bekal tu ayam sama sos-sos nya sama penjual. More info

Map KCW Cawangan Ampang (Pandan Jaya)

Kalau kamurang ada lagi lokasi tempat-tempat makanan Sabah sama Sarawak yang besdi KL & PJ, komen jak di bawah!

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *