Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

Sabahan bah ni! : Rizal Junior Joe Utto, Mixologist

Mixologist Orang Sabah
Bukan Sekadar Menuang Minuman

 

Ini kali kami mau kasi kenal kamu sa-urang warga Sabah yang tidak asing lagi di kalangan profesion F&B. Kerjaya dia adalah sebagai ‘Mixologist’ di KL (jangan tersilap dengan Gynecologist). Apa kah itu? Bunyi dia macam saintis jak kan? Harap-harap tiada kaitan dengan penyalahgunaan atom-atom nuklear untuk tujuan jahat macam bom ikan di laut atau pakai bikin kasi mati kucing jiran. Kau baca dulu teks jawapan dia dan kita sama-sama kenali dia serba sedikit dan juga kenapa anak jati Keningau ni suka amat passionate dengan apa yang dia buat.

1. Apa bah nama penuh kau ni?

Rizal Junior Joe Utto

 

2. Sabahan banyak bangsa. Kau bangsa apa?

Bapa saya Dusun Gana & Emak Dusun Kujau (Bingkor Keningau) so dua dua pun okay

Editor : (apa bah maksud dia ni ha ha)

 

3. Lahir di mana?

Saya lahir di Hospital Keningau

 

4. Kalau kau ndak malu-malu kasi tau kau lahir tahun berapa?

Lahir 27th March 1983

 

Tiki Shirt
Tiki Shirt debilang

5. Apa kerja pertama kau yang bergaji?

Banyak kerja sya buat dari zaman sekolah lagi: Kilang Papan, general worker(tukang loading keluar & Masuk frozen food dalam container, Kfc etc..Tapi saya punya real profession sudah 12 sekarang, Professional Bartender or kalau nama glamour dia “Mixologist”

 

6. Apa bah dipanggil jenis profesion kau ni?

Hospitality Expert in Food & Beverages

 

7. Cuba cerita bah panjang siikit macam mana kau terjerumus di dalam bidang ni?

saya terjerumus sebab sya x rajin belajar, after dismissed dari UITM SABAH sya terus kerja F&B. sya rasa best kerja sambil jumpa banyak orang and ko tau la most sabahan very keen to know bila come to BOOZEs hehe so dari sana i never look back.

 

8. Siapa idola atau pendorong atau mentor kamu selama ini yg telah memberi banyak impak kepada keputusan dan juga jalan hidup kamu?

Family espesially both my parents.

 

9. Pencapaian peribadi atau pun publik yang kamu amat gembira dan berpuas hati setakat ini

mewakili southeast asia and malaysia d peringkat global dalam mixing cocktails or bartending competition: HK,New Zealand, Singapore, Caribean Island dalam masa yang sama visited few places along the way like London, Antigua, trinidad & Tobago, japan etcc..

 

Orang Sabah Pemenang
Pemenang

10. Apakah cabaran utama yang kau kena lalui dalam bidang ni?

16 jam kerja! mesti selalu updated dan kreatif and keep fit

 

11. Kerja begini dapat jumpa ramai sumandak ka?

YA | TIDAK | RAHSIA ✓

 

Orang Sabah Handsome
Dari Keningau seja aku

12. Kalau pigi Karaoke apa kau lagu yang pertama selalu?

saya tidak nyanyi sya dingar saja (malu hehe)

 

13. Kalau ada peluang jumpa list “Public Figure” di bawah, siapa kau mau jumpa dan kenapa?

Daphne Iking

Matlan Marjan

Ampal ✓

Amber Chia

Masidi Manjun

 

Kenapa kau pilih dia?

sebab dari sekolah sya tinguk dia buat lawak saja< hahaha mesti best becerita kalau ketawa saja hehe

 

14. Apa nasihat kau kepada mana-mana orang Sabah yang mau menceburi apa yang kau buat sekarang ni?

ready kerja 16jam satu hari ( tahan tukul hehe ) mental & Fizikal English speaking

Instagram : rizaljuniorjoeutto

 

Kalau kau rasa ada mana-mana Orang Sabah yang patut di beri perhatian di majalah online kita ni, jangan malu kuntik kami ah. Nanti dia balik kampung tiada internet susah mau atur nanti

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

9 Comments
  1. Avatar
  2. PikaBoo
  3. Avatar
  4. Avatar
  5. Avatar
  6. Avatar
    • Kay Kastum

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *