Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

Sabahan Bah Ni! : Leo, Mau Tau Macam Mana Saya Buang 76 kg?

Ini kali kita mau kasi kenal satu urang Sabah yang telah berjaya mengharungi cabaran dalam mencapai apa yang banyak urang selalu cakap mau bikin setiap kali tahun baru tapi gagal masa makan tengahari hari pertama… Ya. itu laituh.. mau kasi turun berat badan, mau kurus, mau slim mau lawa. Tapi kasi turun berat badan pun bukan ramai yang sanggup kerja keras. Mungkin atas sebab-sebab kesuntukan masa mau pikat si dia, ada yang berabis kurus main makan atau minum bahan ajaib yang contohnya kasi buang lemak kau melalui birak-birak. Tapi kita semua pun tau, kalau buat barang shorcut mesti ada implikasi. Apa guna cantik slim kalau biiirak saja? Pigi clubbing atau karaoke pun malar hilang jak.

Leo Hensem 1

Leo Hensem 2

Anyways, Leo sahabat Sabahan kita dari Bingkor Keningau ni buli kasi cerita macam mana dia kasi hilang 76 kg..(berat badan saya!!) melalui usaha gigih, tekun dan fokus yang tajam gila. Urang putih cakap through blood, sweat and tears! Sabahan bah ni!

1. Apa bah nama penuh kau ni?

Sya harap bapaku kasi nama *Chris Sharma tapi dia kasi nama panjang sikit…ANDDY LEO EREK.. *Chris Sharma ialah outdoor climber yang terkemuka

2. Sabahan banyak bangsa. Kau bangsa apa?

Dusun Kujau + Dusun Gana

Leo 140 KG_1
Makan apa nanti Krismas ah?

3. Lahir di daerah / kampung mana kau?

Kalau kau jalan2 di area pedalaman..ko nampak kampung banyak betempiaran Tapai, kampung sya la tu hahaha… Kg. Bingkor Baru, Keningau

Leo 140 KG_2
Mesti kah kita tunggu semua urang datang dulu baru makan?

4. Kalau kau ndak malu-malu kasi tau kau lahir tahun berapa?

Numbur ic sya start numbur 97… tapi sya lahir tahun 1982..

5. Berapa berat badan kau masa kau mula-mula start kasi turun berat badan?

Masa mula-mula timbang nda dapat bah kira abis limit penimbang 120kg… sya pigi yang elektronik punya la kunun…tu penimbang elektronik bilang 140kg…sya arap tu penimbang nda tipu la masa tu..berat skrg is 64kg..




6. Apa bah kejadian yang berlaku sampai kau cakap “Silaka! Saya mau kasi kurus badan ni!”?

Back to 2009..when I was still in KL..Im having lunch at my favorite chinese restaurant..(ishhh terON pula translator malay-english nie).. pasal sya talampau barat kali, tu kerusi plastik patah trus mija sya tabalik…makanan melambung…sya dengan muka tabal terhempas pastu dengan pantas bediri…satu kadai menahan katawa…sya bayar makanan trus pulang (dalam hati kubilang “kotohhh sapa suru ko gumuk”)

7. Cuba cerita bah panjang siikit apa kau buat dari mula sampai la peringkat berjaya kurus badan kau ni?

Tragedi kerusi patah is the main Turning Point…I start with doing research and analysis for two weeks..what to do..what to eat..type of workout..when..where..etc..I start with cardio workout and basketball (sama kawanku namanya Gurangak)… Early workout is 1. Jogging 2. Basketball 3.Zuzka Light Workout (banyak bah nie di youtube) Lepas 2 bulan barat sya turun tapi masih nda puas hati sebab macam lambat betul turun and lambat hensem bah..haha On September 2009, good friend of mine..Regina,Joe Mayer,Grace and Vincent Cheng,Selina SK and Vannesa VK invite me for Artificial Wall Climbing activity..I never thought I will get addicted to this sport until today..the sport change my entire life.. I lost weight faster that I expect.. Same time, I carry on jogging and start joining Marathon run.. so I have complete workout for weight loss.. Marathon for burn fat..Sport Climbing for toning and gain muscles… End of 2010…kurus bah sya!! (Itu sakap english)

Leos Journey
Perit ku, usaha ku, azam ku, jatuh dan bangun ku hanya aku yang tahu.. dan mama ku, jiran ku, pakcik ku sama anak buah ku. Oh.. sama boyfriend kawan ku

8. Siapa idola atau pendorong atau mentor kamu selama ini yg telah memberi banyak impak kepada keputusan dan juga jalan hidup kau selama kau mau kurus ni?

My idol will always be Chris Sharma and Yuji Hirayama.. (aku suda jumpa bah diorang nie!!! ) Pendorong memang konfem la kawan kawan seperCLIMBINGan dan seperMARATHONan..

9. Apa benda paling kau happy sejak sudah turun berat badan?

1. Pakai saiz S bah aku terussssss!! 2. Kereta nda suda miring sebelah bila aku naik. 3. Duit gaji cepat habis abis malar pigi shopping (semua baju buli pakai bah) 4. Dapat makan suda dalam kapal terbang..sebab dulu itu mija kapal nda buli bah kasi turun sampai bawah..meyangkut di perut.. 5. Dapat trip trip macam Aaron Aziz sikit kunun abis suka pakai baju bodyfit (dia tiru bah muka saya tu..tu la dia hensem) 6. Dapat jemputan pigi kasi motivational talk for few programmes (aku harap dorg kurus…plissss) 7. 30 inch bah saiz pinggangku…nda payah lagi beli seluar di Echo Park (sana ja ada seluar basar dulu haaha) 8. Ramai nda kanal suda abis muka asal berubah “ehhhh kau baini si Leo!!” Hari hari dengar nie… 9. Sya makin konfiden Catwalk di Suria abis slim sudah. 10. Kalau kasi list semua mau 100 nie…kamu pm aku di fb ahhhh…

10. DIngar-dingar kau tidak makan nasi. Tapi kalau kau terpaksa makan juga dalam situasi apa?

Yaaaaaa…. 6 tahun suda bah sya nda makan nasi..tapi dalam keadaan tertentu TERmakan juga… 1. Kalau mama sya masak di umah, makan juga la tapi sikit gila…trus rasa bersalah trus p workout.. 2. Kalau time mabuk, bapak nasik pun sya talan…trus bisuk pagi teriak teriak OMG!!!!

Leo Hensem 3
Pintaku hanya satu, sayangilah daku seadanya

11. Sejak kau hilang xx Kg ni, adakah lebih ramai Sumandak maju dan malakat macam magnet sama kau kah?

YA  | TIDAK ✓ | RAHSIA

12. Baru-baru ni kau ada peluang climbing bersama-sama (Climber Jipun sia lupa nama dia). Cerita sikit pengalaman tu?

Its YUJI HIRAYAMA…my hero and sensei in Sport Climbing…the first asian to win World Cup Climbing..first human to onsight 8c (white zombie).. impressive onsight attempt..he breaks the record of The Nose…the most versatile climber ever.. Actually dua kali suda climb sama dia di Kinabalu under sponsor of Mountain Torq…Climbing di sana..hard to breath..5 degree temperature…high altitude..alpine style is something really challenging…tidak mandi berhari hari..near death experience.. Climbing with him at Kinabalu bring me close to mother nature…he’s a great sensei of LIFE!! A lot of climbers been dreaming to rock climbing in Kinabalu with him…im damn proud to get selected..

YUJI HIRAYAMA and friends
Bukan senang cari kawan baik yang Jipun

13. Selain berabis workout climbing, running sama cross fit, apa benda lain kau suka buat yang tidak bikin bepelu-peluh berabis?

Sya suka nyanyi nyanyi …tingu bideohhh di panggung… main slackline… balas balas mesej di pesbuk (bukan peminat)…

14. Kalau kau di bagi peluang buat balik apa yang kau buat tu, adakah kau akan buat something yang lebih berbeza?

Sya rasa tidak…I stick to my method…abis my method proven bah!!

Leo Hensem 4
Dari aku yang dulu sampai sekarang, mereka tetap di samping ku

15. Apa nasihat kau kepada mana-mana orang Sabah atau dunia yang masih berusaha mau kurus atau pun kurangkan berat badan ini hari?

U need a BIG turning point…and its a slow process..need to be patient…kalau mau hensem tahan saja kio…

Follow si Leo di sini:

Instagram Si Leo

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

12 Comments
  1. Avatar
  2. Avatar
  3. Avatar
  4. Avatar
  5. Avatar
  6. Avatar
  7. Avatar
  8. Avatar
  9. Avatar

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *