Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

Pangrok Sulap

Sinalau Bakas Pangrok Sulap
Sinalau Bakas Pangrok Sulap

Artwork di sebelah kiri ni nampak familiar kan? Mugkin kamu pernah nampak di Facebook ka urang pigi pos-pos atau pun tenampak di TV, online news atau pun kau ada pigi art exhibition dan tenampak ini barang. Seni ini kena panggil ‘woodcut print’ . Tu gambar di hasilkan dengan cara kasi kurik-kurik tu kayu supaya jadi macam lukisan. Biasanya bahagian yg tidak kena kurik tu yang kena kasi dakwat. Hasil seni ni adalah keluaran anak tempatan kita. Dari Ranau lagi! ‘Art Movement’ yang dipanggil ‘Pangrok Sulap’ dari sekumpulan artis-artis Sabah dari Ranau. (Jangan pikir sebut artis trus ingat penyanyi jak bah)

Yang hebatnya dorang ni sudah mendapat perhatian dan sampai di Tokyo bah kena pamer hasil kerja dorang.
Dorang punya starting dulu lukis-lukis karakter kartun tapi yang berkaitan sama realiti cerita rakyat Sabah.

“Saat perkumpulan anak-anak muda yang liar dengan cerita-cerita yang direka menjadi bahan ketawa.”

Itu menurut dorang lah di laman Facebook dorang. Paham atau tidak saya pun go with the flow saja. Tapi apa yang ketara, diorang punya mesej memang secara langsung atau tidak langsung memang menjurus kepada isu-isu semasa, sedikit arena politik dan juga berita semasa. Saya pun teda info ni siapa di punya ‘spokes person’ ka atau wakil ka, alamat dorang pun ndak tau apa. Kalau kamurang ada info tulung kasi tau siurang ah? Mana tau kami buli interview.

[symple_box style=”boxinfo”]
Facebook Page dorang: https://www.facebook.com/PangrokSulap/timeline
[/symple_box]

Si Nunui

Mee Sup KB paling sedap debilang. Muktamad. Kalau ada yang mau lawan bahas silakan. Tapi kau belanja kupi.

8 Comments
  1. Avatar
    • Kay Kastum
    • Avatar
      • Kay Kastum
  2. Avatar
  3. Avatar
  4. Avatar

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *