Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Pameran dan Jualan Produk Tempatan Sabah 2018

Siapa-siapa yang di KK sampai 9 December 2018, kamurang ada chance lagi mau datang tinguk-tinguk, pigang-pigang sama rasa-rasa Pameran dan Jualan Produk Tempatan Sabah 2018. Lokasi dia sana Kompleks Karamunsing. Dirasmikan oleh YAB Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie Bin Haji Apdal (saya rasa lah, sebab tidak tunggu dia sampai. Mau beat the jam bah. Ha ha)

Manik Sabah
Peminat manik ini urang mangkali

 

Ini expo ni dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan dan Perindustrian Sabah. Mimang bagus lah. Ini juga merupakan platform Marketing untuk usahawan di Sabah ini untuk kasi urang tau lagi pasal produk dan services dorang. Buli juga Networking sama business owners di sini. Mana tau kamu bulli buat joint venture ka, keluar minum kupi ka atau bertukar kad sama kunci rahsia kejayaan.

Kompleks Karamunsing
Cantik bah bunga

Dia ada dua floor level. Kalau pasal makanan seja, memamng banyak la. Ko strict mau berdiet pun, kalau tu sambal ikan masin pedas-pedas di bibir dia kasi try kau, mimang macam mau cari nasi sudah. Semua dorang amat mesra sekali. Dua kali pun ada. Mimang Sabahan punya serving attitude bah. Barabis dia mau kau try produk dorang. Ndak kira la makanan ka, baju ka gincu ka.

Mana busku?
Mana satu sepupu kamu?

Saya mo highlight sedikit beberapa outlets yang saya suka juga sini sebab bukan apa, sebab ada yang saya kenal, sama yang best aura positif nya pun saya include juga sini. Lagipun ini mimang Blog / News persendirian jadey kalau ko marah pun biar lah ko di situ.

Qpack

Qpack
Team QPack sedia membantu

Ini ialah kompeni yang memang saya kenal bosnya. Asal Tamparuli, tapi memang menetap di KL sudah. Si Cat nama dia. Ngam deal sama dia kalau kamurang memang ada produk yang memang perlu packaging khas ka, custom ka. Bawa berbincang seja. Orang nya pun down-to-earth punya. Bincang sambil makan sirih pinang dia OK tu. Pasti ada solution dia. Details contact link: QPACK FB

Tara Qalishah

TARA QALISHAH
Auntie dia tidak paksa gambar ni

Ngam-ngam tejumpa ini kawan senior masa study Hotel Management yang lama suda tidak jumpa (leibih 10 tahun). Rupanya jadi entrepreneur bah sudah si Polyanna. Dia punya main product ialah VCO (Virgin Coconut Oil). Tapi banyak juga sudah produk hasil dia macam, scarf special, supplements sama serum-serum kecantikan. Kalau ko mau maintain kecantikan sama kesehatan, ngam lah kamu cari dia. Details contact link:ย ย TARRA QALISYAH FB

Ayrea

AYREA
Tudung lawa, jiwa tenang

Ini memang kakak tudung lah. Memang Ayrea KK dia cover. Owner dia si Aery Marea. Dia punya speciality ini ko buli custom made tudung ko. Tudung lama pun bulih tambah crystal-crystal Swarovski, manik-manik ka atau kasi lace. Mau letak reben pun OK mangkali. Orangย  nya peramah, professional dan tinggi adab pekerti nya dan lemah-lembut seperti tekstur tudung nya. Details contact link: Ayrea FB

Dolenie

DOLENIE
Jangan makan sambil cuci muka

Ko pasti sudah dingr pasal sarang burung. Besa urang makan kan? Madu lebah pun kalau dingar ko akan pikir pasal makan juga. Tapi ini benda yang natural ini kalah dalaman dia bagus untuk kita, apa lagi kalau luaran kan? Sabun kecantikan Dolenie oleh si Audry(Gadis Rungus! High Five!) ini ada potensi untuk kasi cantik diri kau, biar dari segi fizikal atau attitude sebab bila kau rasa sehat, aura ko pun bagus dan kau akan jadi baik kepada orang sekeliling. Details contact link: Dolenie IG

Jengs’s

Jengs's
James Brown pasti suka ini brownies

Jeng-jeng-jeng! Kalau ko peminat Brownies, ko belum lagi cukup lengkap hidup mu kalau ko belum try si Jengs punya brownies. Rasa dia bila makan seolah-olah di bikin dengan penuh kasih sayang. Macam yang mama atau auntie kesayangan ko bikin gitu. Dorang buat bukan sebab mau jual sebab mau kasi happy family. Tapi Jengs mimang la kena jual ini barang sebab bisnis ha ha. Tapi ko buli try dulu bah. Kau tutup mata, tenangkan pikiran kunyah dan serap tester dia. Details contact link: Jengs’s FB

Bread & Butter

Bread & Butter
Kerupuk tempe bah ni!

Ko pernah makan tempe? Besa seja kan kalau makan nasi ka apa ka ada tempe. Apa lagi kalau di warung-warung makanan enak itu. Tapi kalau tempe yang nipis-nipis dan makan dan tekstur dia macam potato chips begitu? Mimang menarik rasa tempe begini. Ngam ni bawa picnic atau kasi hadiah bakal mentua mu. Dapat point kau. Dorang ada kadai juga dalam Karamunsing cafe-cafe kiut gitu. Details contact link: Bread&Butter FB

Serunding Si Mami

Serunding si Mami
Pandai anak mami berniaga!

Siapa tidak suka serunding tuhau memang ada sedikit kerugian lah dalam hidup mu. Tapi saya rasa kalau yang tidak suka serunding tuhau try dorang punya serunding, mungkin tukar agama terus tu. (agama makanan kegemaran bah..rilek kau) Banyak lagi lain production dorang ni. Bosou ada, sambal-sambal ada. Bikin lapar ni. Saya rasa kamurang bawa nasi dalam container masa tes-tes. Details contact link: Bosou & Serunding si Mami FB

Actually banyak lagi tapi memang tidak dapat kasi cover setiap booth bah. Paling penting kamurang datang lah sendiri dan experience. Macam banyak lagi tu acara dorang akan bikin. Antarany Pertandingan Karaoke (nah kau apa lagi!), Treasure Hunt, Persembahan Tarian, Business-Matching sama kanak-kanak punya coloring contest.

Satu tips untuk yang mau datang tu, parking mimang cabaran.ย  Tidak tau la kalau weekend. Pakai jak Grab atau minta hantar mentua mu. Belanja dia tumpung yang kau beli dari sini expo.

 

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

4 Comments
    • Kay Kastum
      • Avatar
  1. Avatar

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *