Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Koffee Diem Shah Alam, kau misti try!

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Suasana tenang Wi-Fi stable

Minggu lepas-lepas siurang (saya sama si Aki Borneo) ada chance pigi lawat ni cafe di Shah Alam bah. Nama tampat dia ialah Koffee Diem. Maksud ‘Diem’ ialah Latin for day macam ‘Carpe Diem’ meaning ‘seize the day’. So maksud nya macam Coffee Day lah macam tu lebih kurang. Owner nya ialah Sabahan dari Tawau, Allen Vianos. Siurang ni excited kalau pasal Sabahan punya owner macam yang mee Tuaran KL tu. Atas jemputan bos cafe Allen, siurang singgah on May 15, 2016 dalam-dalam 2pm lebih. Ngam-ngam hujan lebat lagi tu musim. Nasip siurang tabah dan pernah juga main bola masa kicil ujan-ujan so ndak juga takut dia punya situasi.

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Pengunjung tetap

Ini cafe ni lokasi dia ndak juga susah mau cari. Kalau kau ada navigation punya app lagi lah senang hidup mu. Kalau dari luar susah sikit kau mau agak tapi bila di dalam suda kau rasa ni tampat memang cukup luas tapi ndak juga talampau sempit. Cosy. I think itu perkataan yang sesuai. Sa suka dia ada juga ruang luar ada corridor kicik sama dekat entrance. Untuk yang merokok punya urang atau yang suka suasana outdoor paling ngam lah. Sama yang mau ambil-ambil gambar tu, perfect betul di luar sebab ada cahaya matahari kan.

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Latte RM10.00

Sa suka attention to details dorang. Barang kicl-kicil yang sedia ada ngam untuk kasi jadi prop kalau kau mau gambar-gambar makanan kau. Ada kucing juga kalau kau mau pakai prop tapi delang ini kucing bukan dia punya. Tu kucing volunteer jadi penghuni tetap (macam juga kawan atau certain family member kamu) ha ha

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Filtered Coffee RM13.00

OK. Kalau pasal kupi dorang ni memang amat sirius lah. Sa bukan pakar kupi atau yang mengambil berat pasal info dan kriteria kupi saya. Asalkan rasa dia kupi dan bau harum nya ada ciri-ciri kupi, OK lah tu. Tapi bila cerita sama dorang ni, si Allen sa suka dingar dia punya explanation.

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Nachos RM13.00

It shows that he knows his stuff man… kadang aku tambah juga menyampuk macam pandai tapi kadang ngam, Kadang ndak ngam sebab sa based dari apa yang saya pernah baca sama nampak di Discovery Channel (masa masih ada Astro) Dia punya kopi imported sememangnya best. Salah satu kopi yang siurang kana kasi try ialah tu slow drip coffee dorang. Ko tau?? Rupanya jenis kopi begitu ko ndak buli minum macam stail-stail gaya minta puji. Rupanya selama ni datuk kita minum yang babunyi kuat tu itu lah cara minum yang betul kalau yang kupi mahal ni. Kau kena buat yang ada “ssssrrrroooottttpphhthh” gitu. Siurang try both style. Memang ada beza. Ko cuba lah nanti di sini Koffee Diem kalau indak pecaya

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Nutella Cheesecake RM10.00

Dorang masih lagi dalam proses mau finalize semua items menu dorang. So menu ada di wall board dorang sama di display kicik-kicik for now as we are writing this. Juga satu benda paling obvious di sini ialah dia punya harga makanan sama minuman. Untuk cafe macam ni, price range dia amat lah berpatutan! Kalau kau bawa cewek mu sini berdating 3 kali seminggu, sia rasa kau masi buli lagi survive berbanding sama cafe tampat lain yang ada tema sama kopi dan makanan yang dalam kategori yang sama.

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Steak Sandwich RM15.00 | Photo Credit AkiBorneo

Mau tengok gambar yang lain lagi? Follow Instagram siurang. More gambar kana pos sana.

Kau Mesti try!

Jangan pecaya siurang bulat-bulat lah. Pigi try sendiri. Info di bawah. Thank you Allen from Koffee Diem sebab menjemput siurang try makanan sama minuman mu yang sangat menarik. Sorry sebab siurang berabis sudah mau try kasi habis tapi masih ada juga tetinggal-tinggal sikit.

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
Me & Allen sirius pasal warna dinding | Photo Credit: AkiBorneo

 

Koffee Diem Seksyen 9 Shah Alam
AkiBorneo | Allen (Owner) | OrangSabah.com

Address dorang

No J9/J, 5,
Jalan Tengku Ampuan Zabedah E 9/E,
Seksyen 9, 40100 Shah Alam,
Selangor, Malaysia

Call 012-9488 262 or 0127267907 kalau ko mau tanya atau mau buat reservations.

Sekarang dorang tengah ada buka puasa menu juga. Follow Insta dorang @koffeediemkl untuk maklumat lanjut

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

2 Comments
    • KK

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *