Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Macam mana mau tau bila kau akan kena breast cancer

Pernah kah kau tepikir kenapa kau lahir jadi perempuan atau lelaki? Sebab banyak bah beza kalau lelaki sama perempuan especially bila masuk tajuk-tajuk pasal complications sama pasal sakit-sakit ni.

Kali ni siurang mau cerita-cerita pasal kehidupan kunun…Aiseh, padahal baru darjah dua , tapuji sudah mo cakap pasal hidup .. Tapi siuk juga kadang-kadang ni, duduk-duduk pastu tingu langit pikir masa depan, masa lalu dan masa sekarang. Cewahhh, lain pula mood ku pagi-pagi ni ari kan? Tapi saya amat concern bah especially kalau perihal breast cancer ni.

woman and breast cancer

Cancer

Ko tau apa top 5 cancers di Malaysia?

  1. Breast cancer – Most common among Malaysian woman | 4000 new cases every year
  2. Colorectal cancer – Cancer that involves the colon or rectum | 3000 new cases every year
  3. Lung cancer – Top killer in the world | 2100 cases every year
  4. Cervical cancer –  On the rise | 1100 new cases every year
  5. Nasopharyngeal cancer – cancer that involves area behind the nose | most prevalent among those aged above 55

Dalam satu masa, lebih kurang 90,000 – 100,000 orang di Malaysia sedang berdepan sama cancer. 55% pesakit cancer ialah wanita. Lelaki 45%

Sumber: National cancer Society Malaysia, National Cancer Institute & National cancer Council Malaysia

Siurang ni terkesan betul ba bila nampak kawan dan even saudara sendiri yang menderita kanser ni. Keluar masuk hospital,  masa habis tunggu doktor, appointment 1, appointment 2, lain counter, lain prosedur la..etc  paning bah bukan yang sakit seja tapi yang tidak sakit mengurus pun macam keluar penyakit. Duit habis jangan cerita la.

Bila siurang reflect sama diri sendiri, macam gerun juga pikir masa depan. Banyak ni saya tepikir, kalau saya lah yang kena macam tu, macam mana la ah? Adeh mo kira tu duit di tabung pun pernah juga try-try kira. (Ndak sampai 2 minit siap kira sudah) Tu pun bulum lagi tu hujung bulan. Kalau pun gaji besar dan bulan-bulan simpan, macam mana kita tau bila mau sakit?

Macam mana kalau tu breast cancer atau cervical cancer tejadi masa baru 3 bulan simpan duit? Tapi kalau simpan 10 tahun pun, tu duit bukan original plan simpan untuk masa sakit tapi untuk retirement atau holiday kan? Adui.. belum lagi tinguk kos medical zaman sekarang!

Breast cancer in Malaysia
Di Malaysia 55% pesakit cancer ialah wanita

Ni lah ni insurance agent Sabahan siurang bilang, insurans itu amat penting. Tapi, ko pikir bah, mana lagi siurang mau bayar kerita, mau bayar sewa rumah, tu makanan kucing lagi mo beli. Tu SESB pun minta duit tiap-tiap bulan, telepon lagi la, saving nah itu jangan dulu kita cerita-kin sakit hati. Aiya jadi kadang-kadang siurang tepikir juga, ni penyakit ni bukan cakap pilih urang, very rawak dan tiada kasi hint awal punya. Ni lagi ni perempuan, paling banyak risiko. Siurang cakap ah, mau beranak pun kalau teda duit paling bikin sengsara. Paaalis-palis tapi, kita mesti bersedia mana tau ada kejadian-kejadian luarbiasa kan.

Be a Smart Lady

Na sambung si insurance agent Sabahan siurang, dia cakap memandangkan savings ku pun sikit (itu pun kalau ada ha ha), insurans pun ada tapi minimum seja coverage, delang ko mo beranak nanti- apa-apa jadi sama baby ko macam mana la? Macam mana kalau dia lahir jak ada Spina Bifida atau Down’s Syndrome? Kalau kau kana breast cancer macam mana? Bagus ko cekidaut ni PRUlady dari Prudential debilang. Mula-mula siurang ingat sleeping mask yang tengah hot sekarang tu, rupanya Insurans ba pula.

Tu PRUlady, dia kira ko punya savings bank bulanan tapi dia kasi kau perlindungan. Kalau ko simpan duit di bank, kalau ko kana cervical cancer atau ovarian cancer ka, ko rasa dorang bagi kau 50k atau 100k kah? Macam tidak oh kan? Ini PRUlady ni mimang specialized untuk perlindungan wanita.

Kanser yang perempuan selalu kena; Cancer of the breast, cervix uteri, fallopian tube, ovary, uterus or vagina/vulva ni insurans cover 100% dari jumlah pampasan yang kau ambil. So kalau 100k meaning 100k lah kena kasi. Iya mimang.. zaman sekarang 100k mungkin tidak banyak tapi cuba kau banding kalau ko kena salah satu cancer tu tapi teda 100k tapi yang ada ko punya savings seja. Jauh beza tau kalau bayar pakai duit sendiri sama kana kasi oleh urang lain 100k.

PruLady Sabah
Click to download brochure

Sama, kalau kawin atau beranak atau mo beli rumah ka nanti, atau laki kau mateh (palis-palis) ada buli claim juga % dari jumlah pampasan. ADA CASH REWARD. Ui. OK bah ni kalau saya!

Paling siuk siurang rasa ialah, kalau sekiranya teda apa-apa claim upon maturity, dapat juga kita balik total yang kau bayar tu full amount (100%). Tida sia-sia la ko bayar juga. Bole anggap sebagai savings masa tua sambil kana lindung diri.

So ni laini siurang cuba sudah, bayar ja la ni siurang bilang. Lagi lama mo start, lagi mahal tu bayaran. Ada apa-apa jadi (palis-palis) especially cancer perempuan ni ada juga guarantee dapat kewangan supaya ndak la sengsara talampau. Tida payah siurang menyusahkan siapa-siapa mau gadai harta bikin bayar bill hospital atau bikin bayar cari ubatan alternatif ka.

Macam mana mau tau bila kau akan kena breast cancer?

Nah, kalau kamu masih pikir-pikir sama mau tau lebih dalam pasal ni barang, kamurang contact terus ni si kawan. Biar dia yang paning kapala kasi explain. So macam mana mau tau bila kau akan kena breast cancer? Siurang pun teda jawapan. Tapi bagus lagi bersedia daripada takajut kena baru berabis mau cari duit kan? Ladies, you are smarter than that!

*Terms and conditions apply. Download brochure PRUlady sini. Kalau mau tau lebih lanjut, kawan insurance agent Sabahan saya nanti contact kau lepas ko isi info di bawah

Nama saya

Tarikh Lahir saya
/ /

Email

Phone no.

Pekerjaan

Area paling dekat?

Mesej ku

Surindi

Sumandak Dusun yang suka makan tarap sama bambangan :) Tapi kalau durian sia lari jauh-jauh. Selain menulis di sini, saya buat bisnis Items Untuk Baby

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *