Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

Kambing nya siuk! BBQ Buffet Dinner di Soluxe Hotel

Yang hari Jumaat tuari 28 October 2016, OrangSabah.com ada kana invite makan-makan saaaana Soluxe Hotel. BBQ Buffet Dinner dorang bilang. Jadi saya pun ngam-ngam malam teda mau buat jadi saya pigi la wakil. kekeke.

Di mana tu Soluxe Hotel? Actually first time juga saya terpigi di Soluxe Hotel ni. Selalu limpas-limpas saja ni hotel. Kalau kamu pernah round Pekan Putatan kompom kamu pernah nampak tu signboard Soluxe Hotel sebab dia bersambung sama 1Place Mall Putatan. Sinang saja mau cari ni tempat. Pigi 1Place Mall, Putatan then naik lift tingkat 3M. ahhhh.. Sana laitu. Coffee House dia betul-betul depan Lift sebelah kiri.

Coffee House Soluxe Hotel!
Coffee House Soluxe Hotel!

So, apa yang siuk kalau BBQ Dinner di Soluxe Hotel ni?

Baaaanyak makan sadappp. Sebenarnya konsep dia senang saja. Makan BBQ+Buffet! tapi kita tidak perlu susah-susah masak sebab durang sudah buat sedia bakar daging dia..Kita datang-datang cuma perlu makan tu BBQ saja. Kalau lapar betul terus hantam 1 piring daging kambing macam saya. haha

Okey, d sini ada beberapa bahagian atau ruang makanan yang diurang kasi sedia lah. Jom satu-satu kita cek!

 

1.Ruang BBQ

Ruang BBQ
Ruang BBQ

Ruang pertama dan yang paling banyak peminat ialah ruang BBQ! Ini tempat adalah favourite saya sebab BBQ kambing dia sangat marvelous! Sadap sampai jilat garpu!

 

Soluxe Hotel Kambing
Ok. Minta Maaf sebab saya ingat saya ada ambil gambar ini sebelum saya start makan. Sekali check-check, tiada dalam galeri. Naaaa, sekali pigi ambil gambar balik, daging kambing dia tinggal tulang. Sebab kambing dia sini memang laku!

Terus terang saya ni bukan peminat tegar kambing sebab selalu kambing ada bau something yang saya tidak suka. Bau yang susah saya mau explain. Macam bau………………..kambing. hahaha. nda bah. Tapi this time, tiada bau langsung dan for the first time ever saya kasi habis satu piring daging kambing! Bukan daging kambing saja, tapi sos dia pun buli tahan sadap

Soluxe Hotel KK
Ada empat piihan sos yang semua pun sedap!
Soluxe Hotel KK
Selain kambing sama ayam, sini siurang juga serve BBQ ikan!

 

2. Ruang Nasi Campur

Soluxe Hotel KK
Lauk-lauk yang kena serve di ruang Nasi Campur

Untuk kamu-kamu yang tidak suka BBQ(wujud juga ka orang yang tidak suka BBQ?) atau yang jenis tidak kenyang kalau makan BBQ saja, jangan risau sebab di sebelah ruangan BBQ ada ruang nasi campur. Kamu boleh ambil nasi sama lauk sini. Saya tidak banyak berlegar di ruangan ini tapi dia punya Sate buli tahan!

Sate di Soluxe Hotel KK
Sate!

Selain Sate ada banyak lagi lauk yang diurang serve di ruangan ini. Contoh Sweet and Sour Fish, Ayam Goreng, Mix Vegetable with Mushroom, Pumpkin with Coconut Gravy, Kong Poa Squid dan banyak lagi lah.

3. Ruang Luk-Luk

Soluxe Hotel KK
Luk-Luk / Steamboat

sebenarnya semua ruang ni saya sendiri yang kasi nama ahh. Dan sebab ni ruangan ni ala-ala macam makan luk-luk so saya kasi la nama dia Ruang Luk-Luk. hahaha.. di sini betul-betul macam ko p makan Luk-Luk. Pilih makanan mentah lepas tu sendiri ko pigi masak atau kasi steam dia.

Soluxe Hotel KK
ini tempat masak la ahh.. Layan diri.

Kalau saya, memang saya lebih suka konsep layan diri sebab saya boleh kasi set berapa banyak makanan saya mau makan. Di sini diurang serve udang, sotong, fishball, sayur-sayur mentah dan banyak lagi la seperti yang kamu nampak dalam gambar.

Soluxe Hotel KK
Udang durang suda kena kopek kulit sedia jadi sinang mau makan. rendam ja trus buli makan puas-puas! hehe

Dan yang paling siuk lagi sini, sambal-sambal dia baaaa.. Bikin berliur!

Soluxe Hotel KK
Nyummmmmm

 

Soluxe Hotel KK
Adadah!

 

4. Ruang DIY Meesup

Soluxe Hotel KK
Nahhh DIY meesup

Haaa, ini ruangan pun siuk. Sebab konsep dia pun DIY. So, kamurang buli pilih apa jenis mee kamu mau kasi jadi soup dan pilih apa mau kasi campur dalam meesup kamu! ada banyak lada-lada dan perencah juga diurang kasi sedia di ruangan ini.

Soluxe Hotel KK
Tempat masak Meesup. Satu macam soup tomyam, satu lagi soup ayam.

 

5.Ruang Desserts

Dessert dia banyak sini ahh.. jadi lepas puas-puas makan kambing, rilek-rilek sekejap terus sambung lagi makan dessert dia. Apa dessert yang ada sini?

ABC!

Soluxe Hotel KK
DIY ABC!

Yaaa. Ini pun DIY juga. so, kalau kamu tidak suka jagung, jangan campur jagung atau kalau kamu mau banyak jagung dalam ABC, buli letak berapa banyak kamu mau! Siuk kannnnn!

Soluxe Hotel KK
Pilih-pilih

Kek

Soluxe Hotel KK
Kek dan Kuih Muih

Pudding!

Soluxe Hotel KK
Pudding!

Jeruk!

Soluxe Hotel KK
Jeruk pun ada!

Buah dan DIY Salad!

Soluxe Hotel KK
Oh my fruits!

Salad dia pun DIY jadi sukahati kamurang mau tambah apa dan mau guna sos apa.

Sebenarnya banyak lagi yang lain yang sedap-sedap tapi yang lain tu kamu tau juga nanti kalau kamu pigi makan sini. Oh ada saya mention kah si Dino from Breeze Magazine pun ada time tu?

Kalau kamu berminat mau pigi makan sini durang sebenarnya buat BBQ dinner setiap hari jumaat untuk orang awam tapi saya diberitahu oleh pihak pengurusan diurang yang sekarang diurang buat BBQ Dinner 1 bulan 1 kali saja.

Masa: 6.30 pm sampai 10.00pm

Harga: RM59.00/head. (Ini harga yang Miss Jassinta kasitau saya tapi bila saya check website diurang RM50.00 sahaja.  Tapi kalau mau kepastian boleh hubungi diurang di Website diurang mana tau diurang belum update di website diurang harga terbaru atau saya yang salah dengar sebab terlebih makan kambing.)

Website: http://www.soluxehotelkk.com/

Map dia

Menurut yang saya risik-risik next diurang buat BBQ open untuk orang awam ialah 25 November 2016. Kalau kamu berminat bulilah datang sini masa itu nanti.

Sekian om iri-iri noh mantad doho. Bai.

p/s Thank you banyak-banyak kepada management of Soluxe Hotel sebab jemput OrangSabah.com especially Miss Jassinta [Marketing & Communications Manager] for the wonderful hospitality! xo xo

 

Shery

Saya tidak sumbung bah. Mungkin cuaca tidak baik itu musim