Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

Kaamatan Klang Valley 2016

Bila masuk bulan 5 saja, mesti semua orang Sabah tiba-tiba masuk mode macam ready-ready. Untuk apa saya pun ndak tau. Tapi mungkin mode untuk kalau tiba-tiba kena panggil kawan time-time kau siuk-siuk mau kasi habis Season 3 rancangan TV Game of Thrones kena bawa moginum. Atau kawan KL kau akhirnya sampai di KK sebab kau yang cakap bagus datang sabah time Kaamatan walau pun ko main-main jak cakap. Tapi memang bulan lima ready-ready jak tu mode. Ngam-ngam itu juga terjadi sama aku. Masa tu saya dalam toilet sambil ready-ready mau jumpa client appointment sebelah petang.

Unduk Ngadau_Sugandoi Klang Valley

Actually lama sudah ndak join-join ber Kaamatan ni sama #orangsabah di KL. Bah. Saya dengan rendah hati cakap OK, akan memainkan peranan sebagai Juri untuk Sugandoi Kaamatan Klang Valley 2016. Ngam-ngam kereta ipar pun ada kena kasi tinggal so ngam juga lah sebab suasana sekarang ni selalu hujan bah sebelah petang. kalau saya naik ‘superbike’ saya tu dengan blazer coat segala macam tidak berapa efisien pulak sia rasa.

Unduk Ngadau_Sugandoi Klang Valley
Bikin geram ni tuhau

Anyways, sampai on time juga. Terserempak juga sama kawan lama juga urang RTM bekas satu kerja duulu. Small world lah butul. Lepas jumpa si Becker Ray (I guess dia in charge of the floor and event flow) I was ready to Rock and Roll. (Ndak juga lah, just jalan-jalan gambar dan kacau urang ha ha) I must mention here yang si Becker really did a great job. Siapalah saya ni, but he made me feel  welcomed and made sure I am well versed in what’s going on and with his busy timeline, dia still sentiasa checked on me / siurang yang bertugas sebagai jury untuk Sugandoi tu. Syabas team kamurang!

Unduk Ngadau_Sugandoi Klang Valley
The Happy Hary Nianti

 

Unduk Ngadau_Sugandoi Klang Valley
OK bah kau ni Jestie Alexius!

Sia sempat tinguk-tinguk latihan persembahan dan saya paling teruja so far ialah Chamber Choir dari UITM. These guys are so good bah! Belum lagi yang actual persembahan pun sudah teruja.. Bawah ni ialah actual persembahan dorang.

FYI UiTM Chamber Choir (UCC) is a category winner with highest level gold medal and won the championship at the 4th Bali International Choral Competition in 2015.

Also dorang ni sudah kana jemput untuk competition di Prague, Czech Republic untuk tu International Choir Competition Praga Cantat – Grand Prix. BULAN 10 2016 kalau ndak silap. Time is running out! But they need help in fundings and sponsorship. Student’student jak bah mahal bah tu Europe. Ko mo tulung? Contact siurang antar emel ke [email protected]

Unduk Ngadau_Sugandoi Klang Valley
Albert Oliver yang rajin

Looks like saya akan team up sama Jestie Alexius sama si Harry Nianti. Dorang ni aura kreatif mimang kuat. Jestie sudah lama kerkecimpung dalam bidang persembahan, nyanyian dan juga produce a few lagu sudah. Harry pun sama. Dia memang belajar ini bidang juga dan sudah terbit album juga.

Prudential suda respond balik. Nampak gaya dorang mau juga Medical Report even saya kasi submit pembetulan. As you know, insurance company amat hati-hati kalau pasal height + weight sebab ada kaitan kesihatan. Weight yang kita bagi tu adalah 'underweight' yang amat banyak. But this is my plan, saya akan kasi memo sama dorang yang kita tidak proceed sama ini submission. Lepas tu tunggu lagi a few week, then saya resubmit as new proposal. Then the duit tu saya pakai balik untuk proposal baru. But that is if you are OK with my plan lah.
Matsam YB bah

Selesai judging, siurang bersetuju yang the best pick for the day ialah si Daryl Wesmin. Bukan senang oh sebab yang lain pun sangat bagus dan saingan telampau sengit sampai kami pun bepaluh dahi sama leher sebab ndak mau sembarang kan. The rest of the day I spent trying to take as much photos and mingle around tapi bukan senang mau cerita talampau lama sebab semua urang pun ada tugas sama agenda masing-masing. Saya stay juga sampai habis tapi ndak dapat duduk lama lah di dalam. balik-balik pigi keluar cari lihing kawan bawa-bawa cerita.

Prudential suda respond balik. Nampak gaya dorang mau juga Medical Report even saya kasi submit pembetulan. As you know, insurance company amat hati-hati kalau pasal height + weight sebab ada kaitan kesihatan. Weight yang kita bagi tu adalah 'underweight' yang amat banyak. But this is my plan, saya akan kasi memo sama dorang yang kita tidak proceed sama ini submission. Lepas tu tunggu lagi a few week, then saya resubmit as new proposal. Then the duit tu saya pakai balik untuk proposal baru. But that is if you are OK with my plan lah.
Sori. Daryl Wesmin talampau teruja so kamurang tidak akan tau macam mana rupa dia selama-lamanya

Oh by the way, Unduk Ngadau Klang Valley ialah si Patricia Elsa. Sa punya favorite masa tinjau-tinjau cewek-cewek yang join tu unduk ngadau. Sebab macam dia jak yang menyerlah ni ku tinguk. Aura dia lain sikit. Macam glowing gitew.

Unduk Ngadau Klang Valley Patricia Elsa
Unduk Ngadau Klang Valley Patricia Elsa. Kiut seja

Selesai sudah lah ni tahun punya acara di Klang Valley. Saya mau ucap terima kasih banyak sama KDCA Klang Valley and to you Mr. Albert Oliver sebab menjemput saya untuk membantu melengkapkan KDCA punya aturan ini tahun. Pounsikou!

KDCA Klang Valley
Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan tidak ketinggalan mengambil peluang begambar sama saya 😀

I think they did a very good job year after year kan?

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *