Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

Apa siurang bikin masa World Tourism Day 2015

World Tourism Day 2015 kena kasi umum oleh UN (United Nations, bukan Unduk Ngadau) akan jatuh pada setiap 27 September. Peranan sektor pelancongan memang lah besar. Malah ada negara yang sumber ekonomi dia based daripada sektor pelancongan jak. Kalau dari segi pendapatan negara pulak, dia punya sumbangan (bukan derma) ialah sebanyak RM46.4 bilion gitu masa tahun 2013 punya statistik.

world_tourism_day

Anyways, sempena ini juga, helloworld iaitu sebuah grup travel yang besar dari Australia kasi buat stu kempen untuk kasi jadi ini World Tourism Day Day lebih bermakna lagi. Dorang buat kempen melalui social media secara besar-besaran punya. Menurut berita online urang putih, ini dia cakap:

“Partnering with over 60 countries and more than 75 Instagram influencers, helloworld is creating an Instagram relay entitled #helloworldRELAY, that will capture countries, cities, people and places, through creative and inspiring images on the same date across our incredible planet.”

Source: http://www.pressat.co.uk/

Sabah pun ada terjoin bah. Sabah Tourism pun ambil ni peluang untuk kasi kenal Sabah melalui media sosial dan join ini campaign. So ‘influencer’ dari Australia si Ms Annette Widitz, Insta: @dawa_lhamo pun join siurang. Tujuan kita ni direct seja, mau kasi promo Sabah sama Australia sebab siurang suka orang Australia ha ha.





Untuk acara ni, @orangsabah bersama-sama geng Sabah Tourism sama personaliti-personaliti media sosial lain akan kasi post gambar-gambar yang plan dia ialah every 1 jam at least 1 gambar di tempat yang siurang pigi. Perjumpaan ialah sana depan Sabah Tourism punya opis. Di situ tejumpa sama sosial media punya ‘orang-orang berpengaruh’ si Adam Tambakau (Yang video dia femes pasal ‘BAH’ tu..), Insta: @adamtambk, si Orang Putih Kita (urang putih yang tidak sasat dan banyak gambar indah sekitar Sabah di Insta nya) Insta:@orangputihkita sama si Jasmine (Youtuber yang mimang menarik Vlogs dia!) Insta:@jazzzmineking

Hero-hero Instagram yang lain termasuk lah: @kotakinako@chloetiffanylee@fakedandarby@cas_lah@elcmaria@Sabahtourism

Gaya Street Sunday Market
Gaya Street Sunday Market

Perjumpaan start dalam 7am. Mimang awal lah bagi standard ‘kebanyakan’ urang LOL! Lepas bekenalan sama semua team, siurang punya first stop ialah Gaya Street! Mimang lama suda ndak bangun awal sama jalan-jalan Gaya Street oh. Few minutes jak kena bagi jalan Gaya Street ni sebab semua kena settle by 12pm!

Video di bawah ialah masa siurang try tu Coral Flyer sana Pulau Sapi

Lepas seja Gaya Street, langsung pigi Jesselton Point mau naik bot pigi sana Pulau Sapi. Kenapa? Sebab mau try to Coral Flyer punya barang. Apa ka itu? “..world’s longest island-to-island zipline at 250 meters long from Gaya Island to Sapi Island!” Excited siurang sebab ada juga yang first time. Mimang siuk! Limpas laut pigi pulau sebelah bah.

jeremy_kabinchong_rasa_ria_shangril_la
Mr Communication Manager

Next pulak siurang capat-capat ambil bot lagi dan balik KK. Ni kali mau pigi sana Shangri-La Rasa Ria resort untuk lawat itu Orang Utan sanctuary dorang sama brunch sedikit. Menarik oh tempat dorang simpan Orang Utan. Sangat proper dan ada pegawai-pegawai yang bertauliah juga sana untuk pastikan semua bejalan seperti yang sepatutnya. Sini siurang mau cakap thank you sama si Jeremy Kabinchong, Communications Manager yang bersusah payah arrange makanan brunch yang siurang rasa sangat ‘generous’ dan minuman signature dorang yang saya lupa suda namanya. Macam ada ‘Borneo’ nama dia ntah.

Orang_Utan_shangri_la_rasa_ria
Orang Utan yang gembira

Selesai sesi di sini, siurang ready sudah balik KK. Ini kali mau lunch. Risau juga sebab berabis juga siurang makan-makan di kereta sama di Shangri-La sedap bah Pizzna Pizza dia. Lunch siurang sana Hard Rock Cafe di Oceanus. Seriously sebagai OrangSabah yang stay KL, mimang first time masuk sini Oceanus apa lagi Hard Rock. Impressed juga sama dia punya interior ni Hard Rock Cafe nih. Mau try pulak juga satu kaaaali masuk masa malam experience band di sini. Tapi ni hari dapat chance try makanan dorang lah. Ku pilih Salmon Jipun stail unya masakan. Susah juga mau kasi habis tapi dapat juga la. Nasip ada minuman warna biru-biru untuk kasi talan dia.

hard_rock_cafe_kk_sabah
Itu bukan ice-cream tu

Mimang macam Amazing Race punya experience lah juga. By the time siap limpas juga sudah 12pm. Tapi semua urang happy sebab terlaksana juga program. Siurang mau say thank you yang basar-basar sama @Sabahtourism sebab memberi kepercayaan sama saya yang hanyalah setitik embun di daun Kinabalu ini. Harap sumbangan saya itu dapat memanfaatkan lagi nama Sabah di mata dunia sebagai tempat yang best mau pigi dan belanja duit sebab kita ada semua apa yang urang putih mau yang tiada di tampat dorang. Anyways, adakah saya mau lagi bekerjasama sama dorang? Yes. Sebab ini untuk kepentingan Sabah kita yang tercinta dan semoga suatu hari nanti saya dapat #pindahsabah ha ha!

p/s Jangan lupa follow dorang semua di Instagram ah. Ndak rugi kau.

sabah_tourism_kota_kinabalu
#orangsabah

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *