Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

8 sebab kenapa kau jangan dulu buat tattoo

Jadey kau ready sudah mau buat tattoo kau yang pertama? Ko sudah mau buat satu kelainan dan sanggup mau kasi letak image atau tulisan atas kulit kau? Mungkin kau tengah gembira sekarang dan tidak sabar sudah mau cari-cari design kau yang pertama kan? Di sini siurang mau share tips

8 sebab kenapa kau patut jangan dulu buat tattoo

1. Kau mau declare cinta kau yang kuat

shit_happens
Photo credit: http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/05/21/tattoo-fail-bad-breakup-ex-girlfriend-ink-skull-pictures_n_3311029.html

Biasa lah kalau perasaan cinta tu sudah berbuih, tambah lagi janji-janji yang akan buat kau rasa yakin yang dia ni lah tujuan hidup kau sampai bila-bila, tiba-tiba ko cakap, aku mau buktikan chenta ku padamu! Akan ku hiris nama mu di dada ku supaya tiap kali aku gosok gigi nama mu seja ku nampak. Tapi kalau kamu break, berus gigi la kau tanpa cermin. Jangan lah taru nama cewek ka apa.

2. Kau punya bajet untuk gambar singa di bahu 50 ringgit seja

Tattoo_singa
Source: www.rebelsmarket.com

Ya mungkin pernah juga ada kawan kau yang benasip baik tejumpa kawan yang ada skill menatoo dan gambar ikan dia buat ada rupa ikan juga atau dia mau lukis ikan tapi jadi abstrak terus buli pakai juga. Masalahnya you get what you pay. Kalau bajet ndak cukup dan kau mau juga bikin tu gambar singa hasil dia kau tidak bulih kompelin la.

3. Mana sia tau, kau mabuk

Never_dont_give_up
Photo credit: www.rebelsmarket.com

Itu bukan kau yang cakap, kawan kau yang cakap lepas kau marah-marah lepas bangun tengahari tinguk tattoo kau yang bida tu. Sudah la bida salah lagi. Malam sebelum tu kau mabuk dan tiba-tiba mau bikin tattoo. Kau tulis  di kertas tu perkataan yang mau di bikin. Bila tanya balik-balik kau bilang confirm! Jadi kalau kau jenis begini kalau mabuk, jangan ada pikir mau buat tattoo.

4. Kau baru 12 tahun sekarang tapi mau tattoo macam David Beckham

david_beckhamBadan kau ialah milik kau. Kau buli buat apa seja sama badan kau. Kau ada hak tu. Mau panjang rambut ka, mau mengembara ka, mau jadi artis Sabah kah, tapi kalau kau masih lagi minta duit sama mami kau dan santut sendiri pun masih letak di lantai harap kena cuci, tunggu lah kau independent dulu ya? (Hidup berdikari kalau ko ndak paham)

5. Kau mau tulisan Cina tapi tidak tau apa maksud dia

tattoo_mistake
Photo credit: www.sports.qq.com/a/20090405/000201_30.htm

OK mungkin banyak orang cakap muka kau macam orang Cina. Hmm.. mungkin cool juga kalau kau punya first tattoo ni ada simbol-simbol Cina. Cool bah sebab nampak Oriental sikit kena lagi badan kau lawa-lawa suda sebab start sudah buat eksesais Cross fit segala. Tapi kalau kau main download jak dari internet mana-mana Chinese character yang kau jumpa, mungkin kau punya tahap macho tukar jadi marshmallow kalau kau ndak berhati-hati. So jangan bikin tattoo main hantam ambil font sembarangan

6. Tempat tukang buat tattoo macam tempat kambing party

pig_sty
Photo credit: http://www.geograph.org.uk/photo/816915

Dalam dunia tukang tattoo, walaupun ko nampak dorang ni ganas-ganas, macam bengis-bengis, macam teda buli bikin menantu, tapi mungkin dorang punya handling client sama masa buat kerja mungkin lebih bersih dari ko punya Doktor. Sebab hygiene bagi dorang amat penting. Dari jarum dia pakai sampai lah dia punya disposal, semua kena proper sebab ini melibatkan ko punya kulit sama darah segala. Kalau tidak steril semua barang kemungkinan jangkitan amat tinggi. Kalau tukang tattoo kau tidak pakai gloves, beingus-ingus tidak pakai mask, jarum dia pun tidak kau nampak dia buka baru, bagus kau pigi spend kawan kau sana Fruto Juice Bar sana KK.

FYI, gloves jenama internasional Koiyak Gloves ialah keluaran Orang Sabah. Cool kan!

7. Kau mau ikut kawan

Funny_tattoo
Photo credit: https://www.flickr.com/photos/tattoos-nu/3991671683

Just because kawan-kawan kau bertattoo ndak bermakna kau pun mesti ada. kalau kau rasa tertekan oleh kawan kau sebab kau teda tattoo maknanya dia bukan lah kawan kau yang sejati. Tattoo ialah personal choice. Tiada siapa buli paksa kau samada bapa kau ka, kawan tadika kau yang lama suda kamu bekawan even girlfriend atau boyfriend kau. Kalau hati kau mau, then ambil lah masa dan pilih lah design yang kau akan puas hati dan ada makna untuk kau. No rush bah!

8. Kau belum pigi attend Sabah International Tattoo Convention

sabah_tattoo_convention_2016

So kau masih tengah pikir? Nah ngam lah. Sabah International Tattoo Convention ialah convention tattoo yang first sekali di Sabah! Artis-artis yang datang ialah artis antarabangsa dan juga artis tempatan kita. Dari yang tattoo Hollywood superstars sampai lah yang tattoo jiran kau dulu. Bertauliah dan ada stail masing-masing, kau akan dapat cakap sama dorang, tinguk hasil kerja dorang dan juga buat tatoo di sana kalau kau mau dan kalau dorang belum fully booked! Ini lah masa dia. Lokasi nanti sana Kimanis Ballroom, Hyatt Regency Kinabalu . 21-23 October 2016 (Friday – Sunday).  List artist tattoo dorang bulih tinguk sini:

Website: http://sabahtattooconvention.com/

Facebook: sabahtattooconvention

Walk-in masa itu hari pun bulih beli tiket on the door.

Kalau kau sirius mau buat tattoo, ini lah event yang kau mesti pigi

 

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

6 Comments
  1. Avatar
  2. Avatar
  3. Avatar
  4. Avatar

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *