Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

7 trick supaya ko rasa macam ko sedang simpan duit

 

Bila sudah ekonomi kita turun naik turun naik. Kita pun rasa macam fed up suda mau berfikir. Apa lagi sekarang ini bila GS Tea (malas juga saya mau ulas pasal ini tea… mcm panat). Dari pengalaman saya sendiri, saya bnyak menghabiskan masa saya untuk cari mcm mana mau menyimpan duit tpi kasi maintain supaya tidak terasa susah. Sebab rata-rata orang sekarang mau simpan duit tapi bila terasa susah sikit habis tabung kana kasi pacah, tulis bajet untuk bulan ini dan bulan depan , panjang lagi tu list siap ada denda lagi kunun untuk diri sendiri kalau terlebih bajet , tpi sama juga pandai juga menipu tu bajet yang kita buat (ka sya sendiri ne yang begini) . Sia pun pernah hidup college, survive hidup di college jadi bila sudah tua-tua sikit ne saya mau la kasi kurang-kurang makan tu megi kan. Jadi saya belajar beberapa trick, saya panggil trick sbb kita ada idea macam mana mau sep sep duit, tapi mau belajar dari segi practical dia juga. Jadi ini tips untuk sep duit ATAU sekurang-kurangnya ko terasa macam kau sedang simpan duit.

7 cara simpan Duit Bah

1. Kira minyak kereta kau. Berapa liter kau perlukan untuk sampai ke destinasi.

Saya tidak terfikir mau buat ne sebenarnya. Sebab apa yang kita selalu buat isi rm15 jalan dari rumah pg tmpat kerja jadi kita kira rm15 dan ada baki baki lagi sikit kunun. Sekali saya kaji macam professor mcm mna mau kira minyak saya rasa siok juga. Jadi mcm mna mau kira berapa bnyak minyak kereta kau talan. Pertama reset kau punya meter kereta bila kau isi full tank pastikan E kkira liter, lepas tu ko jalan-jalan la tunggu sammmmmpaiiiii mau dakat E dan cek result dia. Bahagi berapa KM ko jalan dan capacity tangki kau, tadaaaaa! (puik tidak juga jimat minyak) memang la tidak juga jimat minyak tpi sekurang kurangnya bila kita tau la bah berapa KM kita jalan dengan mengunakan berapa liter minyak. Jadi bila musim-musim kering buli suda ko kira berapa banyak yang ko perlu untuk setiap perjalanan kan kan..terasa juga macam kau tamaha minyak.

2. Buat sendiri kau punya produk pencuci .

Ini banyak ko buli cari di google ne. contohnya cuka, cuka ne superman dalam kerja-kerja pembersihan. Ko buli kasi bersih apa-apa dengan cuka. Mop lantai? Campur tu cuka di air panas lepas tu mop mimang la tida wangi tapi yang penting bersih. Cuci tu tagar di kuali – cuka juga. Mau lap cermin supaya bakilat –cuka cuka la. Banyak lagi tu yang lain contoh soda bicarbonate ko beli 1 botol baru rm2, buli buat cuci pantat kuali, buli kasi putih gigi (ada di youtube) , karak2 di bilik mandi. Mau buat pencuci muka dan skrub2 pakai beras pun buli. Buat sendiri lagi bagus tiada bahan kimia jadi terasa rasa juga tu semangat diy tu. Klu ko buat ne kompom ko terasa mcm ko suda yang paling pandai diy di dunia ne.

3. Bersambung cakap pasal DIY.

Buat la meja ka, kerusi ka, sendiri. Senang cerita buat la perabot sendiri, tidak payah la beli tu kusyen-kusyen tu kalau suda rusak. Kamu tau ka macam mana urang putih decorate rumah durang, hampir semua diy, (klu yang mimang bajet) baru cantik-cantik lagi tu. Tengok di pinterest banyak . kamu taip saja diy furniture. Decorate la rumah kamu ala-ala orang putih punya style, ada juga kelainan dia daripada orang lain. Daripada malar membeli rak tv, rak kasut, meja makan. Sedangkan benda ne semua kamu boleh buat tapi mau rajin dan banyak masa saja. Klu x pandai allaaaaa YOUTUBE kan ada. hehe

4. Jadi la PENAPAU

Bukan penapau yang mencuri ah. Maksud dia di sini ne, tapau makanan. Selalunya ada sesetengah restoran telampau bnyak dia bagi dia punya makanan. Jadi bila kita duduk2 makan sama kawan-kawan, bila tidak habis ko punya makanan kasi tapaulah. Kalau tidak tau malu, kawan kau punya lebian pun ko tapau juga. Jadi bila sampai rumah simpan dalam aisbox supaya x bangas, ada juga itu time dia tu bila tengah-tengah malam pandai lapar. Daripada makan megi terus bgus mkan lebian makanan. Daripada kau dribing malam-malam cari kfc, mcd atau kadai kaling 24jam bagus kau kasi panas tu lebian.



 

5. Bundle Bundle Bundle a.k.a rombengan rombengan!

Ya ini la ne.. yang taik-taik bundle tahniah anda berjaya simpan sedikit duit . Tapi masih ada juga yang tidak buli terima ini konsep sbb takut kana nampak miskin ataupun dia telampau pembersih x mau secondhand tidak apa sebab ini untuk bajet2. Sekarang ne trend sudah bah ne benda ne bundle kadang2 bundle bole jadi goldmine sbb ada orang cari barang2 branded di bundle, beli dgan harga rm15-rm50 jual balik mau rm100 dan ke atas. Ada lagi yang di fb tu Sabah preloved item tempat jual preloved dan beli preloved. Ini kalau kmu mau beli dress-dress untuk annual dinner, kasut ka, apa-apa la supaya terasa jimat sedikit.

 

6. Kasi Jimat makeup (sumandak)

Macam mana mau kasi jimat makeup? Beli yang murah? Eeee Rusak nti muka saya pakai yang murah.. bukan gitu mandak, jimat ne konsep dia di sini pakai hanya perlu, beli yang boleh pakai 3 bulan haha. Contohnya kamu punya makeup remover wipes, kasi bahagi dua. Macam benda kecil kan,tidak pun terasa jimat dia, tapi cuba kamu buat. Bulan depan ko tidak payah beli lagi jimat berapa ringgit kan?. Tu eyeliner tu beli yang panjang sikit dan peraut dia curi [email protected] [email protected] punya. Klu mau pg jalan-jalan di pasar saja tidak pyah la bah pakai makeup. Tapi kalau mau jalan-jalan pigi one b ka suria ka pakai la tu makeup tpi kasi sep- sep contohnya kau kasi creative ko punya pemakaian eye shadow guna satu color saja asal lawa bah ok suda tu buli jalan suda.

7. Tinguk wayang di rumah.

Kalau ada wayang baru saja mesti mau pg. mesti mau pg tinguk. Memang la takut ketinggalan kan. Ada dua tips dia sini. 1. Kalau kmu mau bajet kmu tunggu-tunggu ada orang bawa kamu dan minta belanja. Maksud dia tunggu la ada orang belanja kamu. Mesti ada tu, boypren,gulpren, kawan-kawan. Klu tidak pun, tunggu lagi lah, 2. Tunggu keluar di astro tunggu keluar di tv (bejanggut suda menunggu baru keluar di tv 1 or 2) . tidak lama juga tu ada suda orang download tu kawan-kawan kamu. Kamu download saja bah 1 bulan kemudian yang pirate punya. Kalau takut ketinggalan klu kawan kmu tnya suda tinguk ka tu wayang atau belum caaakap saja bah sudah bilang.

Zazila Roslan

kadang-kadang kenapa kita x fikir. bagus jadi itik saja. tidak payah pg skola, tidak payah kerja, tidak payah laman sosial, berenang-berenang saja di kulam kan senang...

2 Comments
  1. Avatar

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *