Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

5 sebab Kenapa Krismas di SABAH lebih siuk dari di KL

Kenapa Krismas di Sabah lebih siuk dari di KL? Bukan kita mau kasi banding sama yang di KL bah tapi mimang banding la bah juga ni pula. Ha Ha. Tapi tujuan bukan mau kasi buruk KL tapi mau kasi bagi pendapat seja la especially yang tidak dapat balik Sabah tu kasian. Kamurang baca ni mesti tahan nangis ya. Kalau ko rasa mau nangis try gigit halia. Mungkin buli bikin lupa tu sedih… mungkin lah.

OK, so.. mari kita tinguk apa 5 sebab kenapa Krismas di Sabah lebih siuk dari di KL.

#1 Chicken wings

Ayam panggang
Yang penting sayap

Kalau di Sabah, bakar-bakar itu harus. Juga kana panggil panggang-panggang lah. Tapi selain babi atau bakas (yang bukan Muslim), kalau ikutkan mungkin semua pasti setuju ayam meesti ada. Ndak mau kalau paha atau dada. Meeesti mau yang chicken wing atau sayap bah. Nah kalau di KL, macam punya susah mau cari kadai yang jual sayap jak. Di Sabah tu mimang hampir buli cari mana-mana tu. Kalau kau ndak picaya, cuba kau PM si Daniel Chiam di FB. Dia kuat makan ayam juga. Kalau KL sa tinguk macam suka dorang lamb dari ayam-ayam.

#2 Buli picnic siring laut / sungai

Semporna Scuba Junkie Mabul Island Dogs
Siuk bah di Mabul

Kebanyakan area di Sabah dakat siring laut. Banyak juga yang masih ada area sungai. Kalau bagian KK ka..Kudat ka.. lagi senang mau cari tampat. Kalau mau pigi pulau pun senang akses macam di KK, kijap jak sampai di Manukan kalau kau mau rendam kaki sambil Whatsapp gambar hantar kawan kau yang sana KL. Kalau yang di Kota Belud ka atau Bingkor di Keningau, adeii.. lagi siuk dorang mandi sungai bah. Piknik anytime! Kalau di KL, kalau mau cari pantai, paling dakat Port Dickson lah mangkali. Tapi pantainya matsam ndak berapa best bah feeling nya antah kenapa. Mungkin sebab teda cewek-cewek Sabah bikin cuci mata.

#3 Pigi open house teda tol

Krismas di Sabah tiada tol
Jalan cantik, tiada tol

Kalau di KL, kawan-kawan yang tinggal area bandar KL, Selangor, Shaha Alam ka atau Putrajaya punya area kalau mau belawat-lawat mimang terpaksa juga limpas tol. Buli juga la cari jalan alternatif pakai tu Waze supaya cari jalan yang teda tol.  Tapi masuk lah kau jalan kebun urang, lorong sepi segala. Mau makan free pigi rumah kawan tida lah free kalau di KL ni. Tapi kalau di Sabah mimang betul-betul free la.Teda tol yang kacau kau. Cuma mungkin area dia jauh lagi la kadang-kadang. Sama kalau tu rumah kawan kau teda jalan tar, ada kemungkinan dress Krismas cantik mu akan kutur sikit kalau terpaksa tulung laki mu tulak kereta sebab tayar sangkut.

#4 Karaoke di rumah sampai pagi

Krismas di Sabah mesti mau nyanyi
Jinuliin…Jinulin batu lapaaan (kasi alun suara)

Kalau di Sabah mimang banyak butul yang kuat nyanyi. Mimang bakat  semulajadi bah semua. Lagipun mimang semua pun paham kalau time perayaan tu biasa harus ada muzik-muzik bikin ramai. Bukan Krismas seja, malah time perayaan kaum sama agama lain-lain pun hampir setiap kali mesti mau ada lagu-lagu dan nyanyi-nyanyi bah. Kalau di KL ada juga kadang-kadang tapi selalunya bila sampai 12am tu, urang expect kau akan stop sudah bising-bising tu. Kalau ndak mengomplen lah jiran-jiran. Worse case sampai call balai polis untuk settle kebisingan urang nyanyi-nyanyi tu.

Maybe di Sabah toleransi kuat sikit la atau semua pun mimang pakat mau join nyanyi juga.. ha ha!

#5 Beer murah Lihing Murah

Ok kalau tahun yang lalu-lalu mungkin buli cakap beer murah lah. (Eleh macam kamurang inda tau) Disebabkan oleh kekurangan beer di Sabah ni, ‘terpaksa’ lah penduduk cari produk tempatan. Tapi bagus juga la kan? At least kita tulung menjana pendapatan local wine maker banding sama tu tukaran wang asing mengalir keluar dari Sabah. Ha Ha!

OK kalau lihing di KL ni banding sama Sabah mimang banyak beza lah. Sangat obvious la sebab mau beli ragi pun terpaksa bawa dari Sabah naik flight. Campur ini campur itu kos besar la sikit. Kalau di Sabah tu, harga lihing mungkin sekitar starting price Rm15.00 ke atas kali untuk saiz macam botol beer basar tu. I think dalam 640ml itu macam. Mungkin buli dapat lagi murah kalau ko beli dari mentua kau.

Kalau kat KL (uiseh), botol yang lebih kurang sama saiz tadi ialah dalam Rm35.00 Contohnya macam lihing si Velarie yang menetap di KL sekarang. Dia punya lihing mimang menjadi sebutan di kalangan warga elit dan juga orang kebanyakan sebab dia punya rahsia pembikinan yang diturunksn oleh ibunya yang awesome. In case kau di KL tidak be Krismas di Sabah, kontek si Velarie punya hempon buli la kau kasi hilang sedikit rindu mu: +6016 3690559 Kalau ko jenis pemalu, ko tinguk-tinguk la post nya di Facebook

Lihing si Velarie di KL
Beli lah lihing mama saya

Bonus

Bah. Lepas Krismas party ada lagi new year party. Kalau kau belum lagi pasti apa aktiviti wajib kalau new year di Sabah, ko pigi baca ni: 5 AKTIVITI WAJIB KALAU NEW YEAR DI SABAH

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *