Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

5 Ciri Sumandak Sabah yang buli kasi kenal mama sama bapa mu

Kalau lelaki kena tanya apa ciri-ciri cewek yang dia suka, biasanya jawapan lelaki selalunya simple. Straightforward seja. Tapi bila cek kebanyakan macam ada kaitan makanan??. Tapi mari kita tinjau apa yang lelaki suka pada ciri-ciri Sumandak Sabah yang boleh kasi kenal mama sama bapa punya.

Ini dia 5 ciri-ciri Sumandak Sabah yang buli kasi kenal mama sama bapa mu sudah

(1) Pandai masak nasi

Dia mesti kena pandai masak nasi. Paling basic lah tu. Kalau muka cantik memang sudah bonus lah tu. Sayang bah kalau cantik tapi sekali pigi dapur dia ingat tu periuk letrik ialah periuk kena kasi letak atas bikin masak gas.

via GIPHY

 

(2) Pandai cari duit sendiri

Sekarang ni zaman modern sudah bah. Apa lagi sekarang mau equal rights lah segala. Siuk juga kalau masa pigi dating dia cakap “ni kali saya bayar” uiseh. Walau pun ko mimang mau spend tu musim, tapi menunjukkan bahawa dia ni independant dan strong woman. Sepa tidak suka strong punya bebeh kan! Miaw…

Cewek Pandai Kerja
Cewek Pandai Kerja

(3) Pandai nyanyi

Ini mungkin ramai yang akan cakap tidak adil. Sebab bukan semua cewek Sabah pandai nyanyi. Tapi ndak ko bangga kah kalau bakal mu menyanyi lagu “Sumandak Sabah” si Marsha Milan & Velvet Aduk pakai original kod?? Huiyoh, terus berabis kasi tunjuk dia ialah cewek ku tu..pigi hantar-hantar minuman sama dia ka begitu kasi nampak urang. Ha ha ha. (Ko perasan ka lirik Sumandak Sabah ada cakap pasal pandai masak nasi? lol kiut bah)

(4) Pandai Sumazau

Ini mungkin memihak sikit sama KDMR punya komuniti lah tapi memandangkan Sumazau ni kira paling basic tarian kalau di Sabah, kita pakai dia sebagai contoh lah. Nampak simple ni Sumazau macam senang tapi kalau ko tinguk cewek kau menari Sumazau, dan kalau ko rasa macam mau muntah, ada kemungkinan kamu akan ada masalah nanti masa mau tukar steps, ya lah nanti jatuh besangkut.

Sumandak Sumazau
Bah Mari Sumazau

(5) Pandai ambil hati mama mu

Garang-garang mama kau kalau ko dapat Sumandak yang pandai tawan hati mama mu.. nah kau…. jangan lah kau kasi tinggal dia! Ini lah orang nya yang bakal menjadi ibu kepada anak-anak mu yang comel itu. Tapi ada juga kes yang mama nya ndak suka Sumandak yang di bawa ke rumah walau macam mana pun cara mau ambil hati di buat. Ini satu saja solution dia ni. Kawin lari! Ndak bah..main-main seja.

Orang Tua Kita
Awas ko!

Kau rasa mana satu ciri Sumandak Sabah yang kau suka? Mari kita vote sikit.

SUMANDAK SABAH YANG BULI KASI KENAL MAMA SAMA BAPA

View Results

Loading ... Loading ...

 

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *