Contact Siurang!Kami suka layan cerita mu

15 tempat paling top mesra cukai di dunia

Ini bukan siurang yang cakap ah. Ini based dari info sana tu Financial Secrecy Index punya website dan report. Ni list tempat mesra cukai yang dorangkasi list out. Actually banyak lagi sampai 82 list dorang. Tapi kenapa siurang berminat mau pos ni artikel? Sebab kita pun temasuk di dalam! Walaupun areanya ialah Labuan tapi rasa macam Sabah juga lah kira. Lol! Mari kita tinguk ni list. Mana lah tau kau ada duit cita-cita mau lawat tempat-tempat ni semua. Sebab tempat pelancongan juga semua.

1. Switzerland

Kalau kau pernah tinguk sound of music, gunung-ganang yang background dorang nyanyi Do-Re-mi atau Sound of Music tu nah di sana lah tu. Bukan saja pemandangan canti, tapi ni tempat juga paling top mau simpan / elak / tapuk duit / cukai. Kalau ada uncle kau balik-balik mau pigi Switzerland bagus kau tanya dia kenapa. ha ha

2. Luxembourg

Ini tempat pulak ni macam behimpit antara France, Germany sama Belgium. Ko tau kah dorang ni antara ahli yang start tu European Economic Community yang lepas tu jadi EU? Hmmm.. populasi 500,000 seja tapi ada 148 bank daripada 27 negara. Lain jak nih kan?

3. Hong Kong

Kau tinguk seja movie-movie dorang yang penjahat-penjahat yang ada bisnis besar dengan background fight scene di kawasan kontena-kontena lah segala macam buli dapat sedikit firasat juga mangkali. Memandangkan mainland China memang paling sebelah saja, kompeni-kompeni dorang adalah yang paling banyak buat ‘bisnis’ di sana.

Hong Kong
Hong Kong

4. Cayman Islands

Wah. Cuaca tropika, pantai yang cantik, susana meriah, party, cewek banyak air laut yang nampak dasar laut.. wuuuuu siuk. Sambil menabung di sini dapat juga minum jus nenas sambil rendam kaki. Ini tempat pun allegedly femes kena pakai oleh some Malaysian companies.

5. Singapore

Kita punya jiran. Singapore memang sudah famous sebagai business atau financial center taraf global. Dorang punya ‘financial secrecy law’ atau undang-undang kerahsiaan (ngam ka tu?) adalah antara yang paling ketat di alam semesta. Lagipun sana ada Singapore mee hoon.

6. USA

USA kan hebat segalanya. Ndak payah cerita banyak.

7. Lebanon

Negara dorang ni memang kaya dengan sejarah. Dorang pernah kena perintah oleh Ottoman Empire 1516 sampai 1918. Lain lagi dorang punya sejarah peperangan yang melibatkan pertelingkahan etnik dan agama. Tapi sekarang pesat membangun dan juga menjadi institusi kewangan yang hebat.

Zahle,Lebanon
Zahle,Lebanon

8. Germany

Selepas melalui zaman perang yang hampir-hampir menghancurkan seluruh Eropah dan kemungkinan besar seluruh dunia, Germany sekarang adalah sebuah negara yang kaya juga. GDP dorang pun sangat bagus. Ko tau kah Selepas USA, Germany ialah tempat kedua paling ramai urang mau migrate / menetap?

9. Jersey

Macam bunyi New Jersey seja? Tapi ini di Eropah. Dekat-dekat France juga. Pulau juga dia ni macam. Dia punya curency dorang print sendiri dan juga ada undang-undang tax sendiri. Dorang ni adalah berstatus ‘Crown Dependency’. Bila check macam tidak juga under British tapi ada kaitan juga sejarah dorang. Ntah.

10. Jepun

Nah kan. Jipun. Ini tempat pun ‘tax haven’ punya country. Kalau dulu-dulu undang-undang dia cakap sepa-sepa company yang ada simpanan ka apa di negara lain dan kena tax 25% mesti bawa pulang untung dorang ke Jipun dan kena tax. Tapi ni Jipun makin bagus. Sekarang rate dorang kasi turun sampi ‘less than 20%’. Bagus oh. Meaning makin banyak kompeni besar yang makin untung besar.

11. Panama

Apa nama..? Panama? Mana? Pernah dingar atau baca pasal itu ‘terusan Panama?’ Ya yang dorang putung tu laluan supaya dia sambung laut Atlantic (melalui tu Caribbean Sea) sampai lah ke Pacific Ocean. Hebat kan dorang mengurik! Mana-mana syarikat berdaftar Panama tidak payah bayar local tax untuk mana-mana pendapatan luar dari Panama. Kalau ada siasatan dari luar pun mesti dapat persetujuan Panama punya sistem perundangan.

12. Labuan (Malaysia)

Wuhu! Walaupun Labuan ni di bawah itu Wilayah Persekutuan, tapi sebab kedudukan geografi dia, tatap Sabahan juga bah di rasa. So kira Sabah (Labuan) ni ‘tax haven’ juga lah ni. LOL! Dakat saja. Sambil urus tu kewangan di sana, buli lagi singgah-singgah beli beer, liquor atau rokok. Dakat saja lagi tu sama KK. Day trip pun buli. Hebat! Napa best sini? International  company yang register di Labuan tidak kena tax. Tax 3% seja kalau pendapatan dorang datang dari Labuan! Siuk bah dorang.

Labuan
Labuan. Credit: https://www.flickr.com/photos/jlascar/

13. Bahrain

Terletak sana tu ‘Persian Gulf’. Bahrain kira kicik jak ni negara yang sebenarnya sebuah Pulau. Ekonomi dorang memang minyak lah by default. Dorang tidak charge income tax atau corporate tax. Tapi ada Social Security tax lah. Menarik juga oh?

14. Bermuda

Waaa.. selama ni baca dan tinguk dokumentari pasal ‘Bermuda Triangle’ tapi ndak pula tau dorang pun ‘tax haven’ punya tempat. Dorang ni under ‘British territory’ ni. Banyak pemain superstar tennis sama pelakon ternama tinggal sini. Tiada tax untuk pendapatan korporat atau pun pendapatan dari investment. Client paling besar dorang? USA.

15. Guernsey

Bunyi macam ‘Guiness’ jak. Siurang pun first time dingar ni tempat. Dorang ni pun ‘Crown dependant’ macam tu Jersey tadi. Memang ada kaitan Britain juga lah. Dorang ni antara England sama France. Memang panuh tu bandar dorang dengan bank persendirian, law firms apa lagi firma akauntan.

Jadi? Mungkin yang baca ni pun senyum-senyum seja sebab kau pun sudah atur duit kau lama suda di mana-mana list ni? he he.. Macam mana pun, informasi macam ni menarik sebab menunjkkan yang kalau mau, ada seja jalan untuk menjadi kreatif demi menjaga kepentingan masing-masing. Tapi daripada list ni semua, kebanyakannya dorang macam ada link balik sama UK seja? Teng-te-deng! [Music cue]

References: 1 | 2

Kay Kastum

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *