Contact Siurang!Jangan ko minta puji malu-malu sana

10 Sebab Kenapa Kau Tidak Mau Melancong Pigi Sabah

Baru-baru ni siurang ada pigi melawat cewek-cewek sana Sabah Tourism Board. Dorang adalah orang-orang yang paling bertenaga siurang pernah jumpa. Dari muka dorang pun tau sudah dorang memang serius pasal mau kasi maju sektor pelancongan di Sabah. Mana tidak hebat bah Sabah ni cuma banyak lagi urang masih belum tau pasal tempat-tempat menarik di Sabah ni mangkali. Jadey teda lah sebab kenapa kau (pelancong) ndak mau datang Sabah kecuali?

10 Sebab Kenapa Kau Tidak Mau Melancong Pigi Sabah

1) Kau takut tinggi (Acrophobia)

Bah Sabah kan kemestian dia pigi melawat Kinabalu Park. On the way pun sudah tinguk jurang-jurang mau overtake lori lagi. Urang takut tinggi mana la buli tahan tu (kalau yang ekstrem) Apa lagi kalau naik tu Coral Flyer Zipline pulau ke pulau paling panjang di seantero Borneo! Mesti pingsan bingkuk badan sudah sampai di ujung.

2) Kau takut haiwan liar (Agrizoophobia)

OK. Siapa cakap Sabah panuh hutan? Mugkin kamu dingar banyak munyit sana Cp tapi itu lain cerita. Paling pun kau akan jumpa on the way pigi Ranau ialah Sinalau Bakas. Ya, meaning mateh sudah dia. Tinggal makan saja. Lain la kalau kau masuk Brumas Camp atau Lembah Danum, aaa kalau kau ada ni condition dan kau masuk sana pasti kau begaduh sama guide.

3) Kau lelaki dan kau takut wanita (Venustraphobia)

Ya. Ini memang betul. Sabah memang terkenal dengan cewek-cewek yang cantik. Kalau kau ada ni masalah memang kau akan mati. Darah akan keluar dari hidung kau tanpa berhenti di setiap penjuru sebab asal kau pusing kepala ada perempuan cantik. Aduiii apa lagi time bulan lima Kaamatan kau mesti jangan datang!! Kalau kau mau test tinguk kau mati ka tidak cuba tinguk ni list 5 Cewek Kaki Fitness Sabah Yang kau mesti Follow di Instagram tinguk kalau kau survive sebelum kau buat keputusan datang Sabah.

4) Takut menari (Chorophobia)

Kalau di Sabah kalau kau ndak pernah temenari mimang kau bukan orang biasa lah. Di Sabah ni urang semua kuat menari! Poco-poco, Sumazau, Jamilah dan banyak lagi tarian baru yang kau sampai ndak tidur mau pikir steps dia. Kalau kau memang ada phobia pasal menari. bah jangan kau datang sini. Tiap kali kau menari kau pingsan. Bikin rusak program nanti

5) Kau takut alkohol (Potophobia)

Bukan juga mau cakap Sabah ni betimbun alkohol sampai kau kena berenang alkohol mau pigi beli prepaid top up seberang jalan tapi kalau di Sabah, memang femes bah urang breakfast beer. Ha ha ha. Beer murah ba di Sabah (tinguk di mana juga kau order lah) jadey kalau kau ada ketakutan tahap luar tabii tentang takut alkohol ni (tiada kaitan budaya atau agama) jangan lah kau datang Sabah. sama juga especially time pilihanraya Kaamatan. Risau nanti mama mu di kampung!

6)  Kau takut tegumuk (Pocrescophobia)

Jadey..? Urang melancung tujuan utama dia ialah mau try makanan di tempat baru. Apa lagi kalau yang ada makanan tradisi. Ndak buli ada ketakutan melampau yang sampai kau mau pingsan pikir kau akan tegumuk sebab once kau di Sabah banyak betul makanan buli try! Sini ada Ngiu Chap, Kono Mien, Nasi Kuning, Sanggar, Kuih Terang Bulan, Kuih Cincin, amplang, Tuhau, Ikan masin.. adui macam-macam lagi lah! Mateh la kalau kau takut gumuk.

7) Kau takut cahaya matahari (Phengophobia)

Kau keluar jak Kota Kinabalu International airport kau mateh. Sudah lah panas ni KK, atau mana-mana di Sabah lah, deras lagi cahaya mataharinya! hampir sepanjang tahun cahaya di Sabah ini terang benderang. Kena lagi datang musim kemarau ni nah, ndak tau lah apa terjadi sama kau. Kasian pula urang yang ada masalah begini. Bulan (bahagian) gelap saja dia buli melancong.

8) Kau takut budak-budak (Pedophobia)

Di Sabah banyak budak-budak. Kalau kau takut budak-budak mungkin kau tidur di hotel saja sampai family kau balik mau pigi epot.

9) Kau paling takut urang asing (Xenophobia)

Kalau kau pelancong dari negara lain dan datang Sabah memang lah kami ni asing bagi kau kan? Tapi kalau kau sudah memang ada phobia takut tejumpa urang asing, suda makanya kau ndak buli melancung. On the way pigi sini dalam kapal terbang pun kau pingsan bekali-kali sudah sebab urang sebelah kau mungkin urang Polinesia ka atau orang Dayak ka apa ka.

10) Kau takut air laut (Thalassophobia)

Kebanyakan orang yang ku jumpa kalau jumpa air laut saja apa lagi kalau di kawasan pulau-pulau mesti beteriakan macam baby gembira dapat ninin. Beterjunan semua kesiukan. Tapi kalau kau ada ni problem susah juga lah. Tempat-tempat menarik di Sabah termasuk lah Tunku Abdul Rahman Park yang ko kena naik bot dari KK atau pun mungkin Simpang Mengayau di Kudat yang umbak dia besar juga kalau kau pigi siring pantai dia. Susah la. Janganlah kau datang Sabah. Lagi-lagi ada pesta Regata Lepa-Lepa 24 – 26 Apr 2015 nanti di Semporna. Panuh tu bot di air laut. Siuk nya tuh tapi sayang lah kalau kau ada phobia air laut.

Regatta Lepa Semporna

 

 

KK

Founder of OrangSabah.Com. Sudah jadi bapa baru. Dia juga adalah Agent Life Insurance Prudential BSN Takaful yang awesome itu!! Mau kasi wasiat keluarga RM 500,000? Klik untuk Free Quotation ni hari.

11 Comments

Bah. Apa komen kau?

Your email address will not be published. Required fields are marked *